Hlavní obsah

Čína uvažuje, že skončí s politikou jednoho dítěte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína by měla postupně upustit od politiky jednoho dítěte a umožnit rodičům, aby měli dvě děti. Peking k tomu vyzval čínský vládní myšlenkový trust CDRF. Pokud by současná omezení v rodinné politice platila nadále, ohrozí to budoucí sociální i hospodářský rozvoj země, citovala ve středu ze zprávy CDRF agentura Nová Čína.

Foto: Profimedia.cz

Rodiny dávají přednost chlapcům.

Článek

CDRF konstatuje, že kvůli politice jednoho dítěte v zemi prudce klesá porodnost. Počet obyvatel sice stále roste, nárůst je ale čím dál pomalejší a v dohledné době může Čína začít vykazovat přirozený úbytek populace.

S politikou jednoho dítěte je navíc spojena nerovnováha mezi pohlavími, protože rodiče upřednostňují narození chlapce. Když čekají holčičku, v mnoha případech vyhledávají umělé přerušení těhotenství. To vede k tomu, že dospělí chlapci si hůře hledají manželky.

Podle CDRF by vláda měla do tří let změnit kurz rodinné politiky na propagovat, aby rodiče měli dvě děti. Agentura AP nicméně podotkla, že není jisté, zda budou čínští představitelé ochotni politiku jednoho dítěte opustit.

Peking nastolil politiku jednoho dítěte v roce 1979. Jejím cílem bylo omezit rychlý růst čínské populace. Čínský prezident Chu Ťin-tchao loni prohlásil, že opatření zůstane nadále v platnosti vzhledem k omezeným prostředkům vlády na sociální služby a vzhledem k nedostatku přírodních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám