Hlavní obsah

USA zvažují útoky na islámské radikály v severní Africe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Bílý dům podle úterního vydání listu The Washington Post již několik měsíců zvažuje údery bezpilotními letadly proti místním odnožím teroristické sítě Al-Káida v severní Africe. Záležitostí se američtí činitelé zabývali na sérii tajných jednání ještě před útokem na konzulát v libyjském Benghází z 11. září, za nimiž zřejmě stojí právě islámští teroristé.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Bojovníci malijské vzbouřenecké skupiny MUJWA napojené na Al-Káidu ve městě Gao

Článek

Zatímco v Pákistánu Al-Káida utrpěla tvrdé rány, africké pobočky teroristické sítě posilují i přes porážky somálského Šabábu. V poslední době získaly kontrolu nad rozsáhlými oblastmi v Mali. [celá zpráva]

Aktivní jsou i v Mauritánii. V Libyi po skončení občanské války získali výzbroj. Pro Spojené státy tak představují stále větší riziko. Američané nyní zvažují jak pomoc místním vládním vojákům při boji s teroristy, tak přímou intervenci.

"V současnosti toho moc udělat nemůžeme," řekl washingtonskému deníku nejmenovaný americký činitel. Americká vláda se proto podle něj nyní například rozhoduje, zda v oblasti nasadit bezpilotní letadla.

Útoky bezpilotních letadel ale jsou často kritizované z mezinárodněprávního i humanitárního hlediska, i když se při nich podařilo zabít mnoho vysokých velitelů vzbouřenců. Jde o akce nad cizím územím, které není s USA ve válce. Většinu obětí přitom tvoří civilisté, lidé pomáhající vzbouřencům nebo běžní bojovníci. Jen dvě procenta jsou vysocí velitelé. [celá zpráva]

Nálety bezpilotních letadel také představují velký problém v americko-pákistánských vztazích. Islámábád proti nim protestuje jako proti nevyhlášené válce, stěžuje si na vysoký počet civilních obětí a také na to, že útoky ženou mnohé lidi právě do náruče Tálibánu.

Američtí činitelé zároveň zdůrazňují, že dosud nepadlo žádné rozhodnutí o nasazení bezpilotních letadel či dalších ozbrojených jednotek. Jednostranné útoky jsou podle nich až nejzazší možností. Nyní se chtějí soustředit na postup, který se jim osvědčil v Somálsku. Američané tu prováděli tajné mise včetně útoků, hlavně se ale v boji s Al-Káidou spoléhali na místní síly.

Horečná aktivita Američanů v Africe 

Jednání v Bílém domě vede protiteroristický expert John Brennan a účastní se jich představitelé CIA, ministerstva zahraničí a Pentagonu.

V uplynulých týdnech také šéf velitelství americké armády v Africe cestoval po regionu, když navštívil například Mauritánii či Alžírsko, které by mohly vyslat své jednotky na mírotvornou misi do Mali, jejíž sever ovládli islámští radikálové.

V Mali zahynuli tři američtí agenti. [celá zpráva]

Spojené státy zároveň v poslední době provádějí v oblasti tajné zpravodajské mise, kdy provádějí průzkum a sledování Sahary z civilních letadel.

Nárůst americké aktivity odráží změnu v hodnocení afrických odnoží Al-Káidy, které byly kdysi považovány za slabé. Organizace Al-Káida v muslimském Maghribu (AQIM) vznikla během protivládního povstání v Alžírsku. Byla známa zejména únosy a dalšími zločiny. V poslední době ale dokázala využít lidových nepokojů v regionu, jako byl převrat v Mali či revoluce v Libyi, k posílení vlastního postavení.

Spojené státy v případě AQIM nechtějí opakovat chybu, jakou udělaly, když v minulosti podcenily jemenskou pobočku Al-Káidy. Tamní teroristé se v posledních letech stali značnou hrozbou, když se pokusili i o několik útoků na americkém území. Američané se je nyní snaží pacifikovat pomocí bezpilotních letadel.

Reklama

Výběr článků

Načítám