Hlavní obsah

Pentagon přiznal, že američtí agenti tajně působí v Mali, tři zahynuli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Klubko šokujících informací se začalo rozvíjet poté, co úřady v Mali začaly vyšetřovat nijak mimořádnou dopravní nehodu. Washington nakonec musel přiznat, že přes zastavení veškeré spolupráce s touto africkou zemí po březnovém vojenském převratu tam přišli o život tři příslušníci tajných zpravodajských služeb. Mali se potýká s působením skupin napojených na Al-Káidu.

Foto: Adama Diarra , Reuters

Demonstranti v prezidentském paláci v Bamaku

Článek

Odhalení má pikantní nádech – v troskách soukromě pronajatého terénního auta, které nad ránem 20. dubna spadlo z mostu Mučedníků v Bamaku do veletoku Niger, spolu s trojicí agentů zahynuly i tři domorodé ženy, údajně prostitutky z Maroka.

Oficiální list amerických ozbrojených sil Stars and Stripes o aféře informoval naposledy v pondělí, kdy uvedl jméno, hodnost i zařazení posledního ze tří mrtvých mužů. Všichni patřili k pracovníkům elitního zpravodajství, spjatého s armádou a její „válkou proti terorismu“.

List soudí, že tvořili součást sil, snažících se monitorovat africké aktivity islamistů spjatých s Al-Káidou – jednotek vyčleněných do Special Operations Command (USSOCOM). Ty v afrických zemích operují pod pláštíkem civilních misí.

Kapitán Daniel H. Utley (33), rotmistr Marciano E. Myrthil (39) a nadrotmistr Trevor J. Bast (39) oficiálně patřili k ochrance americké ambasády v metropoli Bamaku a v okamžiku nehody byli mimo službu.

„Utley byl ostrý chlapec. Šest mrtvých při banální nehodě, tohle jim nespolknu,“ komentoval oficiální zprávu Pentagonu profesor Gary Gregg, kapitánův studijní vedoucí na univerzitě v Louisville.

Reklama

Související témata:

Související články

Vojenský převrat uvrhl Mali v chaos

Moci se v Mali chopili vojáci, kteří ve čtvrtek svrhli vládu prezidenta Amadoua Toumaniho Tourého. Tvrdí, že prezidenta zadrželi a budou ho soudit. Při...

Výběr článků

Načítám