Hlavní obsah

Bin Ládin byl napůl slepý a působil v Muslimském bratrstvu, tvrdí jeho mentor

Novinky, rei

Někdejší velitel teroristů z Al-Káidy Usáma bin Ládin na jedno oko neviděl. Alespoň to tvrdí jeho učitel a pravá ruka Ajmán Zaváhrí. Podle serveru Daily Telegraph to uvedl na nové videonahrávce, v níž se věnuje bin Ládinově památce. Zaváhrí také prohlásil, že bin Ládin byl členem Muslimského bratrstva.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

„Pro ty, kdo to neví, byl od nehody v mládí slepý na pravé oko,“ uvedl Zaváhrí v třetím díle filmové série nazvané „Dny s imámem“.

Zaváhrí také prohlásil, že bin Ládin byl členem saúdské odnože Muslimského bratrstva, než ho v 80. letech z organizace vyobcovali za to, že podporoval svatou válku muslimů proti sovětským vojskům v Afghánistánu. Bratrstvo podle Zaváhrího Usámu vyslalo do Pákistánu, aby bojovníkům v Péšáváru jen předal finanční pomoc. Bin Ládin ale v zemi už zůstal a aktivně se zapojil do boje.

Egypťan Zaváhrí své nové video uveřejnil na islamistických internetových stránkách. Mimo jiné na něm přeje muslimům k začátku postního měsíce ramadánu, z čehož plyne, že snímek je asi dva měsíce starý - ramadán skončil 20. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám