Hlavní obsah

Konvoj se zásobami pro NATO proměnil Tálibán v ohnivou kouli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Nastražená bomba na severu Afghánistánu ve středu před úsvitem zničila 18 cisteren s palivem pro síly NATO a čtyři další vozy se zásobovacím materiálem. Uvedla to místní policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán zničil cisterny pro NATOVideo: Reuters

 
Článek

„Jelikož to bylo brzy ráno, nebylo kolem moc lidí. Jinak tam mohlo být mnoho mrtvých,“ citoval server BBC jednoho bezpečnostního představitele. Při incidentu byl zraněn jeden člověk.

K útoku se přihlásilo povstalecké hnutí Tálibán. „Ve dvě hodiny ráno zaútočili mudžáhidové na invazní vozidla NATO,“ uvedlo v prohlášení.

Foto: Reuters

Zničená auta se zásobami pro NATO

Vozy byly na cestě z Uzbekistánu a přes noc parkovala u silnice v Aibaku, hlavním městě provincie Samangán. Po explozi nálože připevněné k podvozku jedné z cisteren se na dlouhé hodiny ocitly v jednom plameni.

Sebevrah se odpálil mezi svatebčany

V téže provincii podnikli radikálové v sobotu útok proti zákonodárci Ahmadu Chánovi Samangánímu, který se Tálibánu stavěl do cesty. Sebevrah s náložemi zaútočil na svatbě Samangáního dcery. Zabil celkem 22 lidí.

Síly NATO v Afghánistánu jsou zásobovány především z Pákistánu. Ten ale donedávna zásobovací trasy blokoval na protest proti americkému náletu na vojáky v jeho vnitrozemí. Poté, co se USA omluvily, trasy opět počátkem měsíce otevřel. Některé konvoje ale stále ještě jezdí podle náhradního plánu a zásobují NATO také z Uzbekistánu.

Foto: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám