Hlavní obsah

V Pákistánu zaútočili na lékaře očkujícího proti obrně, bojuje o život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karáčí

V kritickém stavu je po útoku neznámého gangu zahraniční lékař, který rozděloval vakcíny proti obrně v pákistánském městě Karáčí ve čtvrti Sogram Goth. Byl zraněn, když skupina útočníků napadla vozidlo OSN, napsala BBC. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Článek

Útok se připisuje místnímu Tálibánu, který už hrozil útoky na lékaře a zdravotníky chytající se očkovat děti proti obrně. Novou vlnu očkování spustili v Pákistánu v pondělí. Pákistán je poslední ze tří zemí světa, kde je stále obrna přítomná. Dalšími jsou Afghánistán a Nigérie.

Dosud nebylo v Pákistánu očkováno proti obrně čtvrt miliónu dětí v kmenových oblastech kvůli zákazu ze strany Tálibánu. Ten uvedl, že očkování nepovolí, dokud USA nepřestanou s nálety bezpilotních letadel na oba Vazíristány. Proti očkování se vyslovilo mnoho vysokých radikálních duchovních poté, co falešná očkovací kampaň pomohla odhalit skrýš Usámy bin Ládina.

Loni přitom dostalo obrnu 200 pákistánských dětí, což jsou podle časopisu Lancet nejhorší čísla za více než deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám