Hlavní obsah

Kyrgyzstán umožní dodávky silám NATO v Afghánistánu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biškek

Kyrgyzská vláda podepsala s NATO dohodu, která umožní pozemní přepravu vojenského materiálu pro alianční jednotky do Afghánistánu. Oznámilo to ve středu ministerstvo zahraničí v Biškeku, které citovala agentura RIA Novosti. Dohoda řeší zásobování mezinárodních sil v Afghánistánu, protože Pákistán opakovaně uzavřel tranzitní cesty. Kolony jsou v Pákistánu také často terčem útoků.

Foto: /Vladimir Pirogov , Reuters

Američtí vojáci se přes základnu Manas vracejí do vlasti.

Článek

Dohodu o tranzitu vojenského materiálu po silnici a železnici podepsali kyrgyzský ministr zahraničí Ruslan Kazakbajev a náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow na víkendovém summitu aliance v Chicagu.

Je to významný krok, který řeší velké problémy se zásobováním. USA a NATO ještě před dvěma lety z 90 procent využívaly pro přepravu zbrojního materiálu do Afghánistánu pákistánské území. Dnes zhruba 40 procent zbraní a munice putuje přes Střední Asii. Nyní by se mohl po zemi dopravovat nejen nevojenský materiál, ale i vojenský.

Zatím není jasné, zda dohoda řeší také otázku kyrgyzské základny Manas, kterou využívá americké letectvo. Ta byla zřízena v roce 2001 a nyní je na ní asi 1500 amerických vojáků a dalších zaměstnanců. Kyrgyzstán ale opakovaně hrozil,že neprodlouží USA dohodu o jejím využívání. Poprvé tak učinil v roce 2008. [celá zpráva]

Kyrgyzský prezident Almazbek Atambajev v listopadu oznámil, že základna bude uzavřena v roce 2014, kdy mají Mezinárodní síly pro podporu bezpečnosti (ISAF) ukončit své bojové operace v Afghánistánu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám