Hlavní obsah

Většina z nás už chce mír, řekl zástupce Tálibánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské radikální hnutí Tálibán štěpí názor jeho vůdčích představitelů na pokračování boje s afghánskou vládou, USA a NATO. V rozhovoru pro agenturu AP to v neděli potvrdil jeden z nich. Člen Kvétské rady a bývalý ministr financí za vlády Tálibánu Agha Jan Mutasim prohlásil, že většina vedení je pro skončení bojů a uzavření míru.

Foto: Wahdat , Reuters

Bojovníci Tálibánu před vypáleným vozidlem německé armády v provincii Kundúz

Článek

„Jsou dva typy tálibů. Jedni věří, že cizinci chtějí problémy vyřešit. Je tady ale ještě další skupina, která tomu nevěří a myslí si, že cizinci chtějí jen bojovat. Mohu vám ale říct, že většina tálibů i vedení Tálibánu chce širokou vládní koalici pro všechny Afghánce a islámský systém jako v jiných islámských zemích,“ řekl Mutasim po telefonu.

Ačkoliv prosazuje další boje jen pár zastánců tvrdého přístupu ve vedení Tálibánu, Západ a především USA a Velká Británie podle Mutasima nezvládly podpořit umírněné zástupce hnutí tím, že odmítly uznat Tálibán jako politické hnutí. Podle něj tak podpořily tvrdé jádro.

Kontaktní rozhovory ztroskotaly na výměně vězňů

Kromě uznání jako politického hnutí žádá Tálibán po vládě a Západu propuštění Afghánců zadržovaných v amerických věznicích Guantánamo a Bagram a zrušení sankcí OSN vůči svým představitelům, potvrdil Mutasim.

Vzhledem k nevůli USA propustit z Guantánama nejmenovaných pět vězňů ztroskotaly podle něj počátkem letošního roku kontaktní rozhovory v Kataru. AP ale uvedla, že zmíněná pětice žádala, aby byla z Guantánama dopravena nikoliv do Afghánistánu, nýbrž do Kataru za svými rodinami. USA navíc zatím marně požadují vydání seržanta Bowa Bergdahla zajatého táliby v Afghánistánu v roce 2009.

Sám bývalý ministr a šéf politického výboru Tálibánu Mutasim inicioval mírová jednání už před téměř třemi roky, tedy ještě dříve, než o míru začali hovořit Američané. Kvůli svému postoji se loni v srpnu stal terčem atentátníků. Zasáhlo ho několik kulek, ale on navzdory chmurným předpovědím lékařů přežil. Rozhovor v neděli poskytl z Turecka, kde se léčí.

S korespondentkou AP Mutasim hovořil v den, kdy byl v Kábulu zastřelen klíčový vyjednavač vlády s povstalci, bývalý ministr vysokého školství za vlády Tálibánu Arsal Rahmání. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám