Hlavní obsah

Generála kritizujícího Karzáího americké velení odvolalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden z nejvyšších amerických velitelů v Afghánistánu, generálmajor Peter Fuller byl odvolán poté, co kriticky komentoval afghánského prezidenta Hámida Karzáího. Fuller mimo jiné řekl serveru Politico, že afghánské vedení tvoří lidé izolovaní od reality.

Foto: Ahmad Masood, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Generál John Allen, velitel mise ISAF v Afghánistánu zdůraznil, že Fullerova slova byla pouze jeho osobním stanoviskem. Generálmajor dal bez skrupulí najevo svou nelibost nad tím, že Afghánci se chovají nevděčně přes americké oběti a miliardy dolarů, které sem proudí už po deset let ve formě pomoci.

„Píchněte mě radši jehlou do oka! Musíte si dělat srandu - Promiňte, ale dali jsme vám 11,6 miliardy dolarů a vy mi teď říkáte, že vás to nezajímá?“ prohlásil Fuller na adresu Karzáího a jeho okolí, které je podle kritiků až neuvěřitelně zkorumpované.

Média v této souvislosti připomínají, že už v roce 2010 Barack Obama odvolal z funkce velitele sil USA a NTO v Afghánistánu generál Stanley McChrystal, který však nelichotivě hodnotil schopnosti amerických diplomatů, dalších civilních představitelů a prezidenta Obamu samotného.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám