Hlavní obsah

NATO předběžně ukončilo operaci v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Severoatlantická aliance se předběžně dohodla na ukončení svých bojových akcí v Libyi k 31. říjnu. Formální rozhodnutí by mělo padnout příští týden. Až do konce měsíce by alianční síly měly monitorovat situaci v této severoafrické zemi. V pátek večer to oznámil šéf NATO Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Generální tajemník Anders Fogh Rasmussen

Článek

Ukončení operací navrhnul vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě admirál James Stavridis. "Doporučím Radě NATO ukončit tuto misi," napsal odpoledne Stavridis na svém facebookovém profilu. "Dobrý den pro NATO, skvělý den pro libyjský lid," dodal.

Libye se mezitím chystá na oslavy, během nichž by mělo být vyhlášeno osvobození země. Slavnostní vyhlášení osvobození Libye mělo proběhnout v sobotu, bylo ale odloženo až na neděli. Uskuteční se v Benghází, kde v únoru začalo povstání proti Muammaru Kaddáfímu. ten byl ve čtvrtek zabit.

Současný předseda nové libyjské vlády Mahmúd Džibríl při této příležitosti oznámil, že ze své funkce odstoupí, aby nechal prostor pro práci nových činitelů.

Reklama

Související články

Kaddáfí je mrtev

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí byl ve čtvrtek zajat po dobytí Syrty silami Přechodné národní rady. Kaddáfí byl dopaden v koloně aut, která prchala z města. Byl...

Libyjci slaví smrt nenáviděného plukovníka

V hlavním městě Libye Tripolisu propukly po oznámení zprávy o dopadení a smrti svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího oslavy. Jak informuje server CNN,...

Výběr článků

Načítám