Hlavní obsah

Clintonová odmítla hrozby Kaddáfího, operace NATO bude pokračovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ministryně zahraničí Španělska a Spojených států Trinidad Jiménezová a Hillary Clintonová v Madridu v sobotu prohlásily, že přes hrozby libyjského vůdce Muammara Káddáfího adresované Evropě bude operace Severoatlantické aliance (NATO) v Libyi pokračovat. Reagovaly tak na páteční hrozbu plukovníka, že by Libyjci mohli přenést boje do Evropy, pokud NATO operaci nezastaví.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Ministryně zahraničí USA Hillary Clintonová

Článek

Clintonová řekla, že místo hrozeb by měl Kaddáfí postavit na první místo zájmy svého lidu a odstoupit. Její španělská kolegyně pak prohlásila, že "odpověď Evropy (na Kaddáfího slova) je pokračovat v práci se stejnou rozhodností" a udržovat politický a vojenský tlak, aby byla odstraněna hrozba, kterou Kaddáfího síly znamenají pro libyjské civilisty.

Americká ministryně dále vyslovila názor, že podpora operaci NATO v Libyi "je silná a dál sílí" i v Africe. Africká unie přitom krátce předtím rozhodla, že nebude respektovat zatykač, který na Kaddáfího vydal Mezinárodní trestní soud v Haagu. Kritizovala i dodávky zbraní povstalcům.

Kaddáfího hrozby

Kaddáfí Evropě pohrozil v projevu, který byl vysílán z tlampačů k desítkám tisíc jeho stoupenců na tripolském Zeleném náměstí. Odkud hovořil, není známo.[celá zpráva]

Shromáždění bylo podle agentury AP jedno z největších za poslední měsíce a naznačilo, že Kaddáfí je stále schopen zjednat si značnou podporu.

Intenzivnější útoky

Aliance v Bruselu oznámila, že v tomto týdnu zesílila bombardování na západě Libye, která je pod kontrolou Kaddáfího. Zničila asi 50 vojenských cílů včetně tanků a vojenských vozidel. V noci na sobotu byl terčem vojenský tábor Myjah u města Zavíja. Při akcích byly použity britské vrtulníky AH-64 Apache.

Foto: Bernie Hennesy, Reuters

Vrtulník AH-64 Apache britské armády startuje z paluby lodě HMS Ocean

"Tábor byl používán silami režimu jako základna pro terorizování místního obyvatelstva, uvedl britský generálmajor Nick Pope a dodal: "Při útoku před půlnocí Apache Spojeného království použily střely Hellfire a kanóny ke zničení anebo vyřazení velitelských a řídících vozidel, bunkr s palpostem a tři tanky."

V noci na pátek letadla Typhoon a Tornado zase zničila vojenský sklad u Vaddánu a vyzbrojená terénní vozidla.

Podpora rebelů

NATO prohlašuje, že postupuje v souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN o nutnosti zajistit ochranu libyjských civilistů před Kaddáfího silami. Podle mnohých expertů ale poskytuje vzdušnou podporu povstalcům usilujících o Kaddáfího svržení. Francie jim poskytla i 40 tun výzbroje, uvedl tento týden list Le Figaro. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám