Hlavní obsah

Kaddáfí hrozí Evropě odvetnými útoky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjský vůdce Muamar Kaddáfí pohrozil ve čtvrtek na shromáždění svých příznivců, že pokud NATO neukončí své vzdušné údery, přenese bitvu do Evropy. Projev byl k davu přenášen přes telefon.

Článek

"Varujeme vás, ustupte, dokud je čas. Když budeme chtít zaplavíme Evropu jako kobylky a včely," uvedl Kaddáfí.

Legitimními terči se podle Kaddáfího stanou domy, pracoviště, rodiny, stejně jako jsou jimi podle něj libyjské cíle bombardování. Sám by sice dal přednost diplomatickému vyjednávání, ale pokud budou odmítnuta, tak povede bitvu až dokonce.

Spojené státy berou hrozby libyjského diktátora vážně.  Mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner o libyjském vůdci prohlásil, že patří k "lidem, kteří jsou schopni naplnit podobné hrozby". Nicméně dodal, že Kaddáfí je také znám svými přepjatými projevy.

Libye kdysi měla programy vývoje zbraní hromadného ničení, které však po první válce proti Iráku, tyto programy ukončila. Kaddáfího režim také odškodnil oběti teroristického útoku na letadlo PanAm nad skotským Lockerbie, který v 80. letech provedli libyjští agenti.

Kaddáfího syn: Byli jsme moc tolerantní

Kaddáfí ve svém telefonickém projevu také zdůraznil, že povstalcům se nedaří postupovat přes podporu NATO, ačkoli se do bojů na jejich straně podle něj zapojili i zahraniční žoldnéři. "Snažili se o to stovky dní a ztroskotali," řekl Kaddáfí.

"Naší největší chybou bylo, že jsme pozdrželi nákupy nových ruských zbraní a zpomalili tak budování silné armády," prohlásil plukovníkův syn Saíf Kaddáfí v rozhovoru poskytnutém ruské televizi RT a dodal: "Považovali jsme Evropany za přátele, udělali jsme chybu, že jsme byli příliš tolerantní k nepřátelům."

Saíf také odmítl vydání mezinárodního zatykače na jeho otce kvůli obvinění, že nařídil zabíjení civilistů. Zabíjení bylo podle něj důsledkem toho, že lidé se dostali ke zbraním a munici. "K tomu by došlo všude na světě," tvrdil Saíf.

Reklama

Související články

V Libyi se bojuje stále blíž Tripolisu

Vzbouřenci se v Libyi střetli s vojsky Muammara Kaddáfího v horách Nafusa jen 80 kilometrů jihozápadně od Tripolisu, uvedla v pondělí BBC s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám