Hlavní obsah

Teroristický útok na Američany v Pákistánu si vyžádal mrtvého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád
Aktualizováno

Nastražená nálož poškodila v pátek ráno jeden ze dvou pancéřovaných vozů amerického konzulátu v pákistánském Péšávaru. Exploze zabila jednoho Pákistánce, který procházel okolo, uvedla policie. Několik Američanů cestujících v poškozeném voze utrpělo lehká zranění, uvedl konzulát. K atentátu se přihlásila pákistánská větev hnutí Tálibánu.

Foto: Fayaz Aziz, Reuters

Výbuchem poškozené auto v Pákistánu

Článek

"Byl spáchán útok na kolonu dvou aut konzulátu v Péšávaru. Jedno auto bylo zasaženo, " řekl mluvčí amerického velvyslanectví Alberto Rodriguez. Zraněni byli dva členové ochranky.

Policejní velitel upřesnil, že puma byla umístěna v zaparkovaném autě a vybuchla, když se k němu přiblížil jeden z vozů konzulátu. Auto po výbuchu půlmetrákové nálože narazilo do sloupu elektrického vedení. Má poničenou kapotu.

V autech nebyl žádný vysoce postavený americký činitel. Životem za atentát zaplatil náhodný kolemjdoucí. Několik dalších chodců bylo zraněno. Okolní budovy byly poškozeny.

Foto: Reuters

Jeden z lidí zraněných při atentátu v Péšávaru

Odveta Tálibánu

Mluvčí Tálibánu Ehsanulláh Ehsan sdělil agentuře Reuters, že terčem "je diplomatický personál všech členských zemí NATO". "Budeme v těchto útocích pokračovat, máme své lidi ve všech pákistánských městech. Naším prvním cílem je Pákistán, druhým Amerika," prohlásil. Islámští radikálové podnikají odvetné útoky za smrt Usámy bin Ládina. Toho 2. května v pákistánském Abbottábádu zabilo americké komando.

Podle AP je americký konzulát v Péšávaru všeobecně považován za frontové pracoviště tajné služby CIA. Opakovaně byl centrem útoků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám