Hlavní obsah

V Afghánistánu zahynulo pět zahraničních vojáků a čtyři afghánští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Pět vojáků mezinárodních sil ISAF zahynulo dnes v Afghánistánu při sebevražedném útoku u vojenské základny na východě Afghánistánu. Oznámilo to velení aliančních jednotek bez upřesnění národnosti obětí.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník americké námořní pěchoty v Afghánistánu

Článek

Podle představitele afghánské armády při stejném útoku přišli o život také čtyři afghánští vojáci a zranění utrpěli další čtyři. K útoku se přihlásilo fundamentalistické hnutí Taliban.

"Pět vojáků ISAF bylo zabito při útoku vzbouřenců na východě Afghánistánu," cituje agentura AFP z prohlášení ISAF.

Mluvčí ISAF Tim James agentuře AFP potvrdil, že sebevražedný útok byl spáchán dnes ráno v generálním štábu afghánské armády na východě země u města Dželálábád v provincii Laghmán. Národnost obětí NATO sdělí poté, co budou informováni rodinní příslušníci obětí.

Mluvčí afghánského ministerstva obrany uvedl, že dnes časně ráno místního času se u vstupu do vojenské základny, na níž jsou jak afghánští, tak i zahraniční vojáci, odpálil muž oblečený do uniformy afghánské armády. Výbušniny měl podle informací ministerstva ukryty pod oděvem. Vstup na základnu mu usnadnila právě vojenská uniforma.

Na východě a severu Afghánistánu podle AP stoupá v posledních měsících vlna násilí, za nímž stojí povstalecké hnutí Taliban útočící ze svých bašt na jihu. V zemi v současnosti působí tisíce zahraničních vojáků.

Reklama

Výběr článků

Načítám