Hlavní obsah

NATO převezme velení operacím nad Libyí do 48 hodin

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Šance, že NATO povede operace v Libyi, se ve čtvrtek večer výrazně zvýšila. Turecko už se tomu nebrání, uvedla televize Sky News. Podle BBC NATO převezme velení během 48 hodin.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Sami Turci prohlásili, že NATO povede akce. Ankara byla přitom původně hlavním odpůrcem toho, aby operaci Odyssey Dawn velela aliance.

BBC uvedla, že jednání mezi USA, Francií, Británií a Tureckem byla velmi tvrdá a nesla se v chladné atmosféře.

První změna v postoji Ankary se ukázala už ve čtvrtek odpoledne. Turecký parlament schválil aktivní zapojení do akcí, i když zatím jen v rámci akce na kontrolu dodržování embarga na dovoz zbraní.

Vyšle k libyjským břehům čtyři fregaty, ponorku a zásobovací loď. Mají se v rámci NATO podílet na námořní blokádě země a bránit pašování zbraní do Libye po moři.

NATO už v úterý vyjádřilo souhlas s tím, že bude střežit dodržování embarga. Pakt se ale bránil převzít velení nad hlídáním bezletových zón.[celá zpráva]

USA sice před sobotním masivním úderem střel s plochou dráhou letu Tomahwk a bombardérů převzaly velení operace Odyssey Dawn, ale od neděle dávaly opakovaně najevo, že je chtějí co nejrychleji předat dál.

Naskýtalo se více možností; hodně pravděpodobná byla ta, že by akce vedli společně Britové a Francouzi, kteří byli nejagilnější. USA upřednostňovaly velení pod hlavičkou NATO, které má větší váhu, ale z výroků amerického prezidenta Baracka Obamy po rozhovoru s Nicolasem Sarkozym vyplynulo, že na tom možná trvat nebude.Francie totiž tvrdí, že velení NATO by popudilo arabské sousedy, a ti by řekli celé akci ne. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám