Hlavní obsah

Jeden z vůdců pákistánského Tálibánu padl v Afghánistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábuk

Vysoký afghánský policejní důstojník ve čtvrtek uvedl, že v bojích v afghánské provincii Núristán u hranic s Pákistánem padl velitel pákistánské odnože hnutí Tálibán v údolí Svát Maulána Fazlulláh.

Foto: Reuters

Bojovníci Talibánu

Článek

"Fazlulláh byl zabit ve středu večer společně se šesti svými kolegy v přímém střetu s afghánskou pohraniční policií v provincii Núristán, která se nachází u hranice s Pákistánem," prohlásil šéf afghánských pohraničních sil pro tuto východní oblast Muhammad Zamán Mamozáí.

Afghánský Tálibán střet potvrdil, popírá ale, že by se ho účastnili zahraniční bojovníci. Také další z pákistánských oblastních velitelů Maulví Fakír Muhammad odmítl zprávy médií, že Fazlulláh stál v čele útoku Tálibánu v Afghánistánu.

"Mohl být v Núristánu, protože tálibové pravidelně překračují pákistánsko-afghánskou hranici. Možná i v Núristánu žije, ale není tam zapojen do žádných bojů," konstatoval Muhammad.

V roce 2007 zahájil Tálibán v údolí Svát povstání proti pákistánským bezpečnostním silám, Bojoval za uplatnění islámského práva šaría. Dva roky bojů, během nichž údolí ovládl, si vyžádaly přes 1300 civilních obětí. Loni na jaře ale pákistánská armáda Tálibán z údolí vytlačila.

V listopadovém rozhovoru pro zpravodajský server BBC Fazlulláh řekl, že kvůli ofenzivě uprchl loni v dubnu do Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám