Hlavní obsah

Při americkém náletu zemřeli britští vojáci

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice britských vojáků v Afghánistánu zemřela při americkém náletu. Posádka stíhačky pokládala spojence za bojovníky Tálibánu. Uvedl to britský list The Times.

Článek

Událost se stala v srpnu 2007 v odlehlé vsi Mazdurak v provincii Hílmand. Z vyšetřování vyplývá, že se spojenci domnívali, že útočí tálibové, když posádka stroje F-15 zahlédla plameny z britských zbraní. Na pozice Britů shodila nálož o hmotnosti více než 200 kilogramů. Zemřela trojice vojínů ve věku 19 a 21 let. Patřila ke stočlenné skupině, která se dostala pod těžkou nepřátelskou palbu.

Velitel Britů major Tony Borgnis popsal, že skupina měla za cíl zneškodnit protivníkova ostřelovače a zjistit, jak blízko je nepřítel ke strategicky důležité vodní přehradě. Jakmile vojáci dorazili do vesnice, dostali se pod palbu ze čtyř stran. Také skupina, která je měla krýt, byla ostřelována granáty. Borgnis zřídil velitelský post na střeše jednoho domu a rozkázal svému operačnímu důstojníkovi, aby požádal Američany o vzdušnou podporu.

Pilot hlásil střelbu mezi budovami na severní straně. Borgnis uvedl, že tálibové v takové situaci počítají s tím, že bude povolána vzdušná podpora a naučili se krýt mezi budovami. Doplnil, že situace byla nepřehledná, ovšem připustil, že vojáci jsou na takové cvičeni.

Když zjistil, že bomba zasáhla jeho muže, z nichž dva zabila a dva vážně zranila, nařídil okamžitou evakuaci. V té chvíli si nikdo nevšiml, že jeden voják schází. Velitel zahájil pátrání téhož večera, vojáka našli pod sutinami vybombardované budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám