Hlavní obsah

Japonsko končí afghánskou misi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko po více než osmi letech v pátek končí svou logistickou podporu spojencům v Afghánistánu. Ukončení mise bylo volebním slibem nové vlády premiéra Jukia Hatojamy.

Článek

Logistická podpora umožňovala Japonsku aktivní zapojení do spojenecké akce po teroristických útocích z 11. září 2001 při dodržení pacifistické ústavy. Přesto museli tehdejší vládnoucí konzervativci iniciovat přijetí zvláštního zákona, který vyslání zásobovacích lodí do Indického oceánu povoloval.

Časový limit pro jejich působení vypršel v pátek, kdy ministr obrany Tošimi Kitazawa nařídil torpédoborci Ikazuči a zásobovací lodi Mašu stáhnout se. Původně se očekávalo, že by Tokio mohlo misi ukončit až koncem roku. Kitazawa naznačil, že by se zásobovací mise mohla soustředit na operace proti pirátům u somálského pobřeží, uvedla agentura AP.

Hatojama a jeho Demokratická strana vojenskou misi odmítala s tím, že by v Afghánistánu raději volila humanitární. Po srpnovém vítězství ve volbách pak Japonsko v listopadu slíbilo Afghánistánu pět miliard dolarů (zhruba 90 miliard korun) na policii, zemědělství a infrastrukturu.

Japonsko během své mise od listopadu 2001 dodalo spojeneckým lodí a letadlům přes půl miliardy litrů paliv a 11 000 tun vody. Jen za poslední dva roky na to vydalo přes 10 miliard yenů (téměř dva milióny korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám