Hlavní obsah

Atentátníci se odpálili před pákistánskou bankou a zabili 30 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rávalpindí
Aktualizováno

Mohutný výbuch otřásl v pondělí ráno pákistánským městem Rávalpindí. Sebevražední atentátníci tam přijeli před banku, kde lidé čekali ve frontě, a odpálili se na hotelovém parkovišti. Zabili nejméně 30 lidí, dalších čtyřicet je jich zraněno, uvedla policie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentátník v Pákistánu zabil desítky lidíVideo: Reuters

 
Článek

Na místě zasahovali záchranáři a zdravotníci. Vojenskou čtvrť Čaklala, kde atentátník zaútočil u banky poblíž hotelu Pearl Continental, izolovala armáda.

Počet obětí potvrdil superintendant Ištiak Šáh. Zraněných je asi čtyřicet. Jsou mezi nimi i ženy a děti. Podle něj přijeli oba atentátníci na motocyklu.

Jeden z přeživších Rizvan Mahmúd, který přišel do banky zaplatit pokutu, sdělil BBC: "Těsně před explozí jsem viděl na parkovišti ženu se s třemi dětmi. Po výbuchu jsem viděl, že auto, v němž seděli, bylo zcela zničeno."

Rádža Šír Alí, která pracuje v nedaleké společnosti jako manažerka marketingu, řekla: "Byl to mohutný výbuch. Naše budova se otřásla jako při zemětřesení a když jsme vyšli ven, byl všude dým. Kusy těl přeletěly naši kancelář. "

Rávalpindí tvoří dvojměstí s hlavním městem Islámábádem. Nachází se v něm generální štáb a další vysoká velitelství pákistánské armády.Poslední útok byl spáchán jen půl kilometru od generálního štábu.

Vojenské budovy se v oblasti styly opakovaně terči útoků pákistánských radikálů. Naposled dokonce radikálové vnikli do prostor velitelství a po několik hodiny tam zadržovali rukojmí včetně vysokých důstojníků. [celá zpráva]

Radikálové útočí na armádu, protože ta proti nim vede rozsáhlou ofenzívu v Jižním Vazíristánu. [celá zpráva]

Pákistán nabízí vysoké odměny za hlavy vůdců Tálibánu

Pákistánská vláda vypsala odměnu v celkové výši pěti miliónů dolarů za informace, které by vedly k dopadení nejvyššího velitele pákistánské odnože extremistického hnutí Tálibán Hakimulláha Mahsúda a dalších jeho 18 vůdců.

"Kdokoliv dopadne tyto muže, živé nebo mrtvé, nebo poskytne konkrétní informace, dostane vládní odměnu," uvádí se v dokumentu zveřejněném v pákistánských médiích.

Nejvyšší částka 50 miliónů rupií (téměř 11 miliónů Kč) je vypsána na Mahsúda, jeho hlavního pobočníka Valího Rahmána Mahsúda a Karího Husajna Mahsúda, jenž je pravděpodobně zodpovědný za výcvik sebevražedných atentátníků. Na dopadení dalších 16 velitelů Tálibánu se odměna pohybuje od 10 do 20 miliónů rupií.

Foto: Faisal Mahmood , Reuters

Pákistánská policie na místě atentátu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám