Hlavní obsah

Pákistánští vojáci osvobodili 39 rukojmích, tři rukojmí zabiti

– Rávalpindí • Aktualizováno

Příslušníci pákistánských speciálních jednotek v neděli osvobodili 39 rukojmích, která od soboty drželi ozbrojenci z hnutí Taliban na vojenském velitelství v Rávalpindí. Tři rukojmí a čtyři ozbrojenci byli při operaci zabiti. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na mluvčího pákistánské armády Asara Abbáse.

Foto: Adrees Lat, Reuters

Vojáci se snaží zabezpečit areál vrchního velitelství

Článek

Vojenská akce, která začala ještě před úsvitem, skončila po čtyřech hodinách, kdy se členům armádního komanda podařilo dopadnout posledního z pětice ozbrojenců. Podle informací agentury AP byl muž, který vojákům unikal nejdéle, při zadržení zraněn. Operaci provázely výbuchy, střelba a nad vojenským velitelstvím přelétával vrtulník.

Povstalci napadli vojenské velitelství ve městě Rávalpindí v sobotu. Útočníci zastřelili nejméně šest vojáků a pět dalších zranili. Naopak pákistánští vojáci zabili čtyři povstalce. Mezi rukojmími, jejichž počet sobotní zprávy odhadovaly na deset až patnáct, byli údajně i vysoce postavení důstojníci. K přepadu velitelství se přihlásilo podle pákistánských médií radikální islamistické hnutí Tálibán. [celá zpráva]

Byli ve vojenských unoformách

Podle mluvčího pákistánské armády se útoku účastnilo asi osm až deset teroristů. Armáda po asi pětačtyřicetiminutové přestřelce oznámila, že se jí podařilo všechny útočníky zneškodnit. Později ale oznámila, že se dalším nejméně dvěma povstalcům podařilo nepozorovaně dostat do kasáren. Útočníci se totiž oblékli do vojenských uniforem, což stráž zmátlo.

Sobotní bezostyšný útok na přísně střežené velitelství v Rávalpindí, které tvoří dvojměstí s hlavním městem Islámábádem, přišel v době, kdy pákistánská armáda chystá velkou ofenzivu proti ozbrojencům Tálibánu v Jižním Vazíristánu u afghánských hranic.

Zahraniční pozorovatelé svorně dodávají, že ačkoli byl útok proti teroristům držícím rukojmí (z nichž měl jeden na sobě pás s výbušninami) proveden velmi profesionálně, tak samotný fakt, že se teroristům podařilo zajmout rukojmí v baště samotného vojenského velitelství, je pro armádu bez nadsázky ostudný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám