Hlavní obsah

V Afghánistánu škrtli 20 tisíc hlasů odevzdaných ve volbách

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánská komise prošetřující stížnosti na volby ve čtvrtek anulovala výsledky z 32 hlasovacích míst v provinciích Paktika a Ghazní. Důvodem jsou podle BBC jasné důkazy o tom, že volby byly v těchto místech zfalšovány. V každé místnosti bylo odevzdáno asi 600 až 700 hlasů, takže jde asi o dvacet tisíc hlasů. Je to poprvé, kdy byly hlasy na základě stížnosti anulovány.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Afghánci čekají před volební místností.

Článek

Škrtnuty byly hlasy odevzdané v 27 hlasovacích místech v provincii Ghazní a v pěti v provincii Paktika. Volilo se 20. srpna v 25 450 hlasovacích místnostech.

Představitel nezávislé volební komise Daúd Alí Nadžáfi ovšem už v neděli řekl, že byly škrtnuty hlasy z 447 hlasovacích místností. Hlasování v afghánských prezidentských volbách poznamenávají rozsáhlé podvody, které se postupně ukazují.

Podle úterních informací získal dosavadní afghánský prezident Hamíd Karzáí v srpnových volbách 54 procent hlasů, což je dost pro zvolení v prvním kole. Jeho největší soupeř, bývalý ministr zahraničí Abdulláh Abdulláh, získal 28,3 procenta.[celá zpráva]

Volby provázely podvody a machinace s volebními lístky v doslova gigantických rozměrech. Podle některých obvinění byly zfalšovány statisíce odevzdaných hlasů. Zatím bylo podáno na 2500 stížností na regulérnost voleb, z nichž je 691 velmi vážných. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám