Hlavní obsah

V Afghánistánu to bude tvrdší než v Iráku, míní USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MNICHOV

Zvláštní vyslanec amerického prezidenta Baracka Obamy pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke na bezpečnostní konferenci v Mnichově uvedl, že řešení konfliktu v Afghánistánu bude mnohem těžší než v Iráku.

Článek

„Nikdy jsem neviděl takový zmatek, jaký jsme tam zdědili,“ uvedl Holbrooke a dodal, že to v Afghánistánu bude „mnohem tvrdší“ než v Iráku.

Generál Petraueus, který se nedávno stal vrchním velitelem všech amerických sil v oblasti sahající od Blízkého Východu po Jižní Asii, uvedl, že chce uplatnit stejná opatření, jaká mu přinesla úspěch v Iráku. V budoucnu také míní více spolupracovat s Afghánci. Podle něj by lepším výsledkům napomohlo usmíření a dobrá vláda. USA v posledních měsících hodně kritizují vládu afghánského prezidenta Hámida Karzáího jako slabou, zkorumpovanou a neefektivní.

Karzáí nabízí návrat části bojovníků Tálibánu do vlasti 

Pro usmíření s části příslušníků Tálibánu se na konferenci vyslovil i afghánský prezident Hámid Karzáí, byť dosud jednání s Táliby odmítal. Nyní nabídl návrat těm členům Tálibánu, kteří jsou v zahraničí a nejsou napojeni na teroristickou síť al-Kajda.

Karzáí současně apeloval na světové společenství, aby pomohlo situaci v zemi řešit: "Dokud terorismus zůstává existenční hrozbou nejen bezpečnosti regionu, v němž žijeme, ale i celému světu, zůstane Afghánistán právem v čele světové bezpečnostní agendy." Podle něj svět především včas nereagoval na vznik výcvikových táborů pro teroristy.

Karzáí upozornil na četné těžkosti s obnovou země: "Stále patříme mezi nejchudší státy světa, naše instituce jsou ve zrodu a slabé a zlo drog, korupce a kriminality, abych jmenoval jen některé, jsou problémy, které se nedají oddiskutovat."

Výběr článků

Načítám