Hlavní obsah

V Pákistánu zabili čelného představitele Tálibánu

Novinky, aš, Novinky, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠAVÁR

V Pákistánu podlehl v pondělí zraněním utrženým v přestřelce s bezpečnostními silami jeden z vysokých velitelů afghánského radikálního hnutí Tálibán mulla Mansúr Dadulláh. Jeho bratr padl v boji loni v květnu.

Článek

Podle pákistánských bezpečnostních zdrojů byl Dadulláh zajat spolu se čtyřmi dalšími radikály po raní přestřelce u islámské školy v provincii Balúčistán. Zemřel během letecké přepravy do nemocnice.

O jeho smrti informovala tisková agentura AP s odvoláním na vysoké armádní představitele, kteří si přáli zůstat v anonymitě. Pákistánské úřady se k Dadulláhově smrti zatím nevyjádřily. Není ani známo, jak mohutný byl střet, v němž byl Dadulláh zraněn.

Zraněn byl v akci proti radikálům, kterou podnikla armáda, policie a protiteroristické jednotky ve vesnici vzdálené asi 220 kilometrů severovýchodně od hlavního města provincie Balúčistán Kvéty.

Sporná pozice Dadulláha

Role Mansúra Dadulláha v Tálibánu není zcela zřejmá. Po smrti svého bratra údajně jeho význam na jihu Afghánistánu vzrostl, v prosinci ale mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžahíd informoval, že byl odvolán z pozice velitele, protože „porušoval příkazy“ a podílel se na aktivitách „v rozporu se zásadami Tálibánu“. Mudžahíd v pondělí zopakoval, že už nevelel, ale členem hnutí dál zůstával.

Sám Dadulláh ale v lednu v telefonickém rozhovoru pro agenturu AP uváděl, že stále zastává pozici velitele a žádal nejvyššího představitele Tálibánu mullu Umara, aby vyvrátil pověsti, že byl odvolán.

Tehdy také přiznal, že se setkal s druhým mužem al-Kajdy Ajmánem Zavahrím, nikdy ale neviděl Usámu bin Ládina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám