Hlavní obsah

Příměří po těžkých bojích v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ISLÁMÁBÁD

Po třech dnech tvrdých bojů na severozápadě Pákistánu v údoí Svát při hranicích s Afghánistánem uzavřeli v pondělí brzo ráno kmenoví náčelníci dohodu s o příměří s vládními vojsky. Armáda uvádí, že v neděli zabila 60 radikálů, zprávy o ztrátě nejméně 16 svých vojáků nepotvrdila.

Článek

Obyvatelé údolí Svát potvrdili, že radikálové v rozhlase oznámili dohodu o příměří. Má umožnit oběma stranám pohřbít mrtvé Radikálové vypověděli dohodu o příměří v půlce července poté, co armáda zasáhla v islámábádské Červené mešitě.

Údolí Svát je dějištěm intenzivních střetů od počátku minulého týdne. Ukrývají se v něm stoupenci radikálního duchovního Maulána Fazlulláha, kteří se řídí islámským právem šaría.

Boje propukly, když vláda vyslala do oblasti další vojáky, takže jejich počet vzrostl na dva tisíce. Radikálové zaútočili na vojenský konvoj a sťali zajaté vojáky, které zadržovali už od srpna.

Rozporné údaje o ztrátách

Podle oficiálního představitele pákistánské armády, který si nepřál být jmenován, zabili ozbrojenci v pátek 16 vládních vojáků, když v údolí vyhodili do vzduchu nákladní automobil, v němž vojáci jeli. Oficiálně armáda, která nasadila i dělostřelectvo a letectvo, ztráty nepotvrdila, zato oznámila, že způsobila značné ztráty povstalcům.

"Podle zpráv, které mám od policie a pohraničních jednotek, (v neděli) přišlo o život 50 až 60 radikálů," uvedl generálmajor Vahíd Aršád. Radikálové to ale popírají. Kvůli bojům utekly z turisty vyhledávané oblasti již tisíce místních obyvatel. Zavřeny jsou úřady, školy i obchody.

Fazlulláh sympatizuje s afghánským fundamentalistickým hnutím Taliban a snaží se po jeho vzoru zavést v oblasti islámské právo šaría. V minulých dnech vyzýval obyvatele ke svaté válce (džihádu) proti pákistánským představitelům.

Reklama

Související témata:

Související články

Boje v Pákistánu si vyžádaly 250 obětí

Počet obětí střetu pákistánské armády s radikály podporujícími hnutí Tálibán v Severním Vazíristánu u afghánských hranic vzrostl po třech dnech...

Výběr článků

Načítám