Hlavní obsah

Vaše vzorky se ztratily, dozvěděli se lidé po týdnu čekání na výsledek

Právo, Michael Polák

Týden čekal muž ze Šluknovska na výsledek testu na koronavirus, ale stále se mu nikdo neozýval. Když se pak začal po výsledcích pídit sám, dozvěděl se od hygieniků, že se test ztratil. Podle informací Práva jsou lidí s podobnou zkušeností v Ústeckém kraji desítky. Hygienici tvrdí, že za to mohou problémy jedné laboratoře.

Foto: Wilfredo Lee, ČTK/AP

Zdravotnický pracovník se připravuje k odběru vzorků na test nákazy SARS-CoV-2 (ilustrační foto)

Článek

Jedna konkrétní laboratoř podle ústeckých krajských hygieniků tak moc nestíhala, až odebrané vzorky takříkajíc prošly, tedy přišly o svou vypovídací hodnotu.

„Od odebrání vzorku k jeho testování má uběhnout určitý čas a nesmí být delší. A v tomto případě laboratoř vůbec nestíhala zpracovávat. Doopravdy byla zavalená. A došlo k tomu, že se tyto vzorky v podstatě ztratily ze systému,“ uvedla pro Právo ředitelka Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje Lenka Šimůnková.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Nechtěla upřesnit, kolika lidem se jejich vzorky „ztratily“. Řekla pouze, že nejde o stovky případů. Podle informací Práva by mělo jít o zhruba padesát lidí.

„Všechny právě dnes (v pátek) obvoláváme a žádáme je, aby znovu přišli na odběr,“ poznamenala hygienička.

Kvůli ztracenému vzorku nedostal léky

Jedním z těch, jejichž vzorek se ztratil v systému nestíhajících laboratoří, je muž ze Šluknovského výběžku. Otec malého dítěte měl příznaky a také pobýval v zahraničí – dojížděl totiž za prací do hotelu v Německu, ještě tři dny před odběrem tam jako číšník obsluhoval stovky hostů.

Muž jako astmatik trpí často na zánět průdušek, kašel a tyto obtíže se mu minulý týden vrátily. Vzorky mu odebrali minulý týden ve středu, když za ním až domů přijela odběrová sanita. Od té doby s celou rodinou a dalšími blízkými netrpělivě čekal na výsledky. Za celý týden se mu vůbec nikdo neozval.

Chodila do práce i s příznaky koronaviru, tvrdila o sestře hygienička. Pak se omlouvala

Koronavirus

„Manžel už je úplně vyřízený. Osm dní je nemocný. Na své potíže by potřeboval antibiotika, ale praktický lékař mu je nemůže napsat, když nemá potvrzené výsledky,“ vylíčila mužova manželka.

Že se vzorek jejího muže ztratil, zjistila, až když tento pátek sama zavolala na hygienu. „Chápeme, že jsou laboratoře zavalené a může se to stát, ale proč nám to nikdo nedal vědět?“ divila se žena.

Plicní lékaři chtějí posílat lidi na testy rovnou. Místo toho musí řešit žádanky

Koronavirus

„My jsme si mysleli, že laboratoř nestíhá pouze administrativně. A sami jsme čekali. Když jsme se dopátrali, co se opravdu stalo, tak uběhl týden. A ty lidi obvoláváme teď,“ vysvětlila Lenka Šimůnková, proč museli lidé tak dlouho čekat na jakoukoliv informaci.

Nové odběry mají podle krajské hygieničky proběhnout ve zbytku týdne, nejpozději v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám