Hlavní obsah

V Kanadě utekl personál z pečovatelského domu, seniory nechali koronaviru napospas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montreal

Případ totálního selhání systému vyšetřují úřady v kanadském městě Dorval, předměstí Montrealu. Z rezidence Herron, domu pro seniory, uprchl personál a všechny klienty domu tam nechal bez pomoci napospas nákaze koronavirem Sars-CoV-2, napsal server týdeníku Focus. Během několika dnů tam zemřelo 31 lidí. Ty, kteří přežili, nalezli záchranáři zcela dehydrované, podvyživené a dezorientované.

Foto: Christinne Muschi, Reuters

Pečovatelé nechali seniory napospas koronaviru

Článek

Domov pro zhruba 150 klientů je považován za luxusní zařízení pro seniory. Za pobyt se tam měsíčně platí několik tisíc kanadských dolarů. Personál zmizel a o zhruba 130 lidí se neměl kdo postarat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Když do domova dorazili zdravotníci, zjistili, že lidé leží bezvládně ve vlastních výkalech, jsou hladoví a dehydrovaní. Dva klienti domova zemřeli a leželi ve svých postelích, aniž by si toho někdo všiml. Pitvy u prvních zesnulých prokázaly, že klienti domova zemřeli na nemoc covid-19, kterou způsobil nový typ koronaviru Sars-CoV-2.

Koronavirus se poprvé objevil už loni v září, tvrdí britští vědci

Koronavirus

Předseda vlády Quebecu, Francois Legault oznámil, že začalo vyšetřování kvůli hrubé nedbalosti.

Kanada má zatím 32 412 potvrzených případů nákazy a 1346 mrtvých. V sobotu premiér Justin Trudeau oznámil, že Kanada a USA o dalších 30 dní prodloužily uzavírku společné hranice pro zbytné cesty kvůli koronavirové epidemii.  Nynější zákaz cestování z jedné země do druhé se nevztahuje na řidiče kamionů a Kanaďany, kteří část roku žijí v USA a vrací se do vlasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám