Hlavní obsah

Zbabrali jste to, pustil se Trump do WHO

Washington

Prezident Spojených států Donald Trump pohrozil Světové zdravotnické organizaci (WHO) pozastavením plateb z amerických fondů, což zdůvodnil tím, že tato agentura OSN situaci kolem šíření koronaviru „zbabrala”. Prohlásil to v noci na středu středoevropského času.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump v Bílém domě.

Článek

Na Twitteru o WHO napsal, že je pročínská a že na začátku pandemie vydala špatné doporučení.

Trump WHO vyčetl především to, že mu špatně radila, co se týče zákazu cestování z Číny do USA. Když cesty zakázal, kritizovala ho za to. WHO na konci ledna státům doporučovala, aby nezavíraly hranice. Postupně to ale udělala většina zemí.

Naznačil také, že WHO zadržovala informace o pandemii, kterou měla vyhlásit mnohem dříve. „Měli to vědět a měli to udělat, zřejmě to věděli,” řekl prezident. „Chystáme se zastavit platby WHO,” prohlásil. Později uvedl, že to bude zvažovat.

Není to špatný nápad. Zástupce WHO se vyslovil pro používání doma šitých roušek

Koronavirus

Ve Spojených státech podlehlo během úterý nákaze novým typem koronaviru Sars-CoV-2 téměř dva tisíce lidí, uvedla univerzita Johnse Hopkinse. Je to nejvyšší nárůst obětí za den od počátku krize. Na koronavirus ve Spojených státech dosud zemřelo téměř 13 tisíc lidí a země má 399 tisíc potvrzených případů infikování.

Kritika na WHO se snesla už dříve. Například kvůli tomu, že otálela s vyhlášením pandemie. Jasno pak neměla ani ohledně používání roušek. Napřed uvedla, že to nemá význam, a pokud je lidé neumí nosit, mohou být i škodlivé. Pak její zástupce otočil a uznal, že doma šité roušky jsou dobrý nápad.

Reklama

Výběr článků

Načítám