Hlavní obsah

Hamáček: Na pomlázku bych domů nikoho nepustil, bál bych se nákazy

• Aktualizováno

Ve středu se pod vedením ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) opět sešel Ústřední krizový štáb. Pokud se potvrdí pozitivní trend, chce ministr příští týden na vládě otevřít debatu o dalším uvolnění omezení a možnosti otevření malých obchodů či služeb.

TK po jednání Ústředního krizového štábu Video: ČTK

 
Článek

„Ta čísla jsou dobrá jenom kvůli tomu, že občané nařízení dodržují,“ odtušil ministr s tím, že pokud se potvrdí pozitivní trend, může vláda na úterním jednání přijít s návrhy na uvolnění dalších opatření. Otevřít by se mohly malé obchody či některé služby.

„Nebudeme formulovat speciální doporučení pro občany na Velikonoce,“ uvedl po jednání ministr. „Pomlázku by si měli lidé odpustit, protože je to nebezpečné,“ apeloval Hamáček na občany. „Kdybych byl doma, tak neotevřu, protože bych se bál, že mě někdo nakazí,“ odtušil.

Vojtěch: Nekontrolovatelné šíření nemoci jsme zastavili

Koronavirus

Hamáček se ohradil proti termínu promořování populace, s nímž operují hygienici a epidemiologové. Podle Hamáčka jde o „nešťastný termín”, který u části veřejnosti vyvolává obavy. Mělo by se pokračovat v nastolené strategii, která se ukázala jako účinná.

Debata o dalším postupu se podle něj musí vést na odborné úrovni, nikoliv v médiích. „V dohledné době žádné změny nechystáme,” dodal.

Na pondělním zasedání Hamáček avizoval, že navrhne vládě zrušení plošného zákazu vycestování z České republiky, ovšem pouze v odůvodněných případech a s vědomím toho, že při návratu se bude muset cestující podrobit povinné karanténě.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Omezení volného pohybu v rámci České republiky zůstávají v platnosti a lidé by měli omezit cesty i sociální kontakty na nezbytné minimum, což může být problém zejména v souvislosti s jarním počasím a nadcházejícími Velikonocemi.

Anketa

Jak budete slavit Velikonoce?
Stejně jako jiné roky.
10,7 %
Omezíme pomlázku jen na domácnost.
28 %
Slavit nebudeme.
61,3 %
Celkem hlasovalo 5724 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám