Hlavní obsah

Španělsko má přes tisíc mrtvých na koronavirus, hotely mění v nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hotely ve Španělsku jsou uzavírány a tamní vláda již pracuje na jejich proměně v provizorní nemocnice. V zemi je téměř 20 tisíc nakažených a přes tisíc mrtvých.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotníci připevňují cedule se zákazem vstupu nepovolaným na dveře Gran Hotelu Colon v Madridu, v němž se starají o pacienty s koronavirem. (Foto z 19. 3. 2020)

Článek

Španělská vláda nařídila uzavření hotelů a jiných zařízení krátkodobého ubytování od čtvrtka příštího týdne. Některé hotely jsou už nyní postupně přeměňovány na improvizované nemocnice.

Dohromady již hotely nabídly zdravotnictví 60 tisíc lůžek k takovémuto využití. Celkem je podle zpravodajské agentury EFE ve Španělsku necelých 13 tisíc hotelů a víc než půl milionu pokojů s 1,1 milionu postelí.

Letadlo se zdravotnickým materiálem přistálo v Praze

Koronavirus

Nařízení se nevztahuje na ubytování dlouhodobějšího typu, kde se hosté obsluhují sami a mohou dodržovat karanténní opatření; takováto zařízení ale nemohou přijímat nové hosty.

Španělsko patří k zemím nejvíce postiženým epidemií nemoci Covid-19; podle webu Worldometers, který čísla celosvětově sleduje, je tam 19 980 nakažených a 1002 mrtvých. Nakažených ale může být více, neboť země nemá dostatek testovacích sad.

Britové objevili v krvi pacienta protilátku, která může přemoci koronavirus

Koronavirus

Země také zavedla karanténní opatření. Pod pokutou až 30 tisíc eur (828 tisíc korun) nesmějí lidé vycházet ven kromě cest do práce, k doktorovi či pro potraviny a léky.

Španělské hotely v tomto nejsou samy. Hotelová lůžka k využití zdravotnictví nabídl i český realitní magnát Radovan Vítek. Nabídl všech svých 14 hotelů se zhruba pěti tisíci lůžky. Stojí v největších českých městech.

Reklama

Výběr článků

Načítám