Hlavní obsah

Soud odmítl návrh, který měl vrátit otcům právo být u porodu

Městský soud v Praze v pondělí odmítl návrh na zrušení mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové krizi zakázalo přítomnost doprovodu u porodů. V tiskové zprávě o tom informovala Liga lidských práv, která se na přípravě žaloby podílela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud v rozhodnutí argumentuje tím, že ministerstvo napadené opatření již zrušilo, což brání dalšímu řízení. Liga upozorňuje, že opatření bylo nahrazeno jiným a míní, že soud se měl zabývat platným opatřením. Organizace chystá proti usnesení soudu kasační stížnost a pracuje i na podání k Ústavnímu soudu.

Liga se ve správní žalobě domáhala toho, aby soud opatření ministerstva zrušil. Do doby, než soud ve věci rozhodne, měl podle představ žalobců předběžným opatřením v konkrétní porodnici přítomnost doprovodu u porodu umožnit. Soud v usnesení návrh odmítl. "Nezbytnou podmínkou pro řízení o návrhu na zrušení opatření obecné povahy je existence opatření, proti kterému návrh směřuje. (...) Soudem bylo zjištěno, že napadené opatření bylo zrušeno samotným odpůrcem," uvedl soud.

Lékaři: Zákaz otců u porodu nenaruší vztah s dítětem

Koronavirus

Organizace označila takový postup za "skandální". "Soud svým rozhodnutím vybízí ministerstvo k libovolným zásahům do lidských práv a svobod a ujišťuje jej, že se nemusí bát soudního přezkumu, pokud svá opatření bude pravidelně rušit a znovu nahrazovat podobnými," uvedla v tiskové zprávě právnička Zuzana Candigliota. Podle ní soud svým postupem porušil právo na soudní ochranu a ustanovení Listiny základních práv a svobod.

Ministerstvo den po podání žaloby opatření nahradilo jiným, kde stanovilo výjimky. Doprovod umožnilo mimo jiné handicapovaným rodičkám či cizinkám, které potřebují tlumočení. Zákaz obecně zůstal v platnosti. "Ústavní soud už v roce 2002 zatrhl praxi, že by se správní orgán mohl vydáváním nových opatření tohoto druhu zbavit soudního přezkumu. Neumím si vysvětlit, proč nad tímto rozhodnutím Městský soud v Praze zavřel oči, přestože jsme na něj poukazovali," uvedl spoluautor žaloby advokát Ondřej Pecák.

Otcové nově nesmí být u porodu, vláda změnila nařízení

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zrušení původní výjimky ze zákazu návštěv na lůžkových odděleních pro otce u porodu odůvodnil žádostmi lékařů. Ti podle něj varovali před zavlečením nákazy mezi zdravotníky přítomné u porodu. Liga argumentuje tím, že přítomnost doprovodu zlepšuje průběh porodu a otec většinou s rodičkou žije, takže se riziko šíření nákazy nezmění. Organizace uvedla, že chystá kasační stížnost a podání k Ústavnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám