Hlavní obsah

Slovensko má prvního pacienta s koronavirem. Muž nikam necestoval

Právo, ivi, jz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Slovensko má první případ nákazy novým typem koronaviru. V pátek premiér Peter Pellegrini oznámil, že země eviduje prvního pacienta infikovaného virem Sars-CoV-2. Dvaapadesátiletý muž je v izolaci v bratislavské nemocnici.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Zdravotník v ochranném obleku

Článek

„Koronavir byl dnes potvrzený u pacienta ve věku 52 let. Je hospitalizovaný na infekční klinice Univerzitní nemocnice v Bratislavě,“ řekl premiér. Infikovaný muž je v bratislavských Kramároch v samostatném pokoji v budově, která je oddělená od nemocnice. Má teplotu a kašle.

Po zasedání krizového štábu Pellegrini potvrdil, že muž bydlí v obci Kostoliště u Malacek na západním Slovensku.

V Jižní Koreji posílají do karantény bankovky, část spálí

Koronavirus

Muž podle premiéra v minulých dnech nevycestoval do žádných zemí, kde zuří nákaza. Jeho syn byl ale v Benátkách, ovšem nevykazuje žádné známky nemoci. Může se tedy jednat o sekundární přenos nákazy, což se teprve bude zjišťovat.

V Německu zabije koronavirus až 280 tisíc lidí, tvrdí vědec

Koronavirus

„Zdá se, že to bude lehčí forma nákazy. Muž se cítí lépe a teplota mu klesá,“ řekl Pellegrini.

Odpoledne podle Pellegriniho zasedne krizový štáb, který bude rozhodovat o dalším postupu a případných ochranných opatřeních. Úřady zjišťují, s kým byl pacient v uplynulé době v kontaktu.

Hygienici mají první případ přenosu koronaviru na území Česka

Koronavirus

Pellegrini vybídl obyvatele země, aby kvůli potvrzení prvního případu nákazy na Slovensku nepodléhali panice. Není také podle něj důvod k nákupu velkého množství potravin.

Vedení Univerzitní nemocnice v Bratislavě zakázalo návštěvy pacientů. K podobnému opatření zřejmě přikročí i další zdravotnické ústavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám