Hlavní obsah

Bruselu se nelíbí uzavírání hranic

Aktualizováno

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek zpochybnila efektivitu úplného uzavírání hranic. Odvolala se přitom na názor Světové zdravotnické organizace (WHO).

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Ursula von der Leyen přichází do Evropského parlamentu.

Článek

Úplné uzavírky hranic nevnímá WHO jako efektivní opatření, narušují pohyb lidí a zboží, řekla von der Leyenová s odkazem na přístup České republiky a Slovenska i některých dalších zemí EU.

Evropská komise místo nich chce zdravotní kontroly na hranicích, pro které připraví společnou unijní strategii.

„Mají silný společenský a hospodářský dopad, narušují životy lidí a přeshraniční obchod,” kritizovala uzavírky hranic von der Leyenová na tiskové konferenci k dopadu pandemie.

Komise je podle ní v kontaktu se členskými zeměmi a chce je přesvědčit o tom, aby volily „přiměřená opatření”. „Co můžeme udělat a co bychom měli udělat, je provádět kontroly zdravotního stavu, ať již na vnějších hranicích, na vnitřních hranicích nebo v rámci území členských států,” řekla šéfka unijní exekutivy. Ministři vnitra zemí EU podle ní o návrhu v pátek debatují s komisařkou pro vnitřní věci Ylvou Johanssonovou.

Hrozí dominový efekt, varovala

Jednostranné kroky jednotlivých zemí podle von der Leyenové „nejsou dobré, protože vyvolávají dominový efekt“.

Von der Leyenová také kritizovala německé omezení na vývoz ochranných masek a dalších ochranných pomůcek i to, že jejich zásoby dala Francie pod kontrolu. „To vede k opětovnému zavedení vnitřních hranic v době, kdy je potřeba solidarita mezi členskými zeměmi. Společný trh musí fungovat,“ řekla v Bruselu.

V otázce omezení vývozu ochranných pomůcek podle ní již došlo k dohodě. „Jsem šťastná, že mohu ohlásit, že jsou připraveni upravit svá národní opatření podle požadavku EK,” uvedla.

Země se budou moci víc zadlužit

Evropským zemím bude umožněno se více zadlužit, uvedla současně von der Leyenová. Pakt stability, který omezuje zadlužení, bude změněn, aby byl v této výjimečné situaci maximálně flexibilní. Evropská komise slíbila další podporu státům, které zápolí s ekonomickými důsledky epidemie Covid-19.

Italům italsky vzkázala, že nejsou v této situaci sami. Zemi pošle EU několik miliard eur. Půjdou hlavně do zdravotnického sektoru.

Vláda absolutně zavírá hranice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám