Hlavní obsah

Schodek rozpočtu chce vláda zvýšit až na 200 miliard

Schodek státního rozpočtu chce vláda kvůli koronaviru směřovat na 200 mld. Kč, řekl premiér Andrej Babiš v České televizi po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Schválený schodek na rok 2020 je 40 miliard.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Premiér Andrej Babiš

Článek

Vláda počítá s poklesem příjmů a výdaji na podporu firem. Babiš řekl, že v pondělí představí rozsáhlý ekonomický balíček, který zahrne odložení daní a poskytnutí garancí či dotací.

"Ten balíček bude velká kombinace odložení daní, poskytnutí garancí a samozřejmě i dotací v rámci státního rozpočtu," řekl premiér. Podpora by podle něj měla jít také do rozpočtu ministerstva dopravy na výstavbu dálnic, zastavit by se naopak měly nákupy vojenské techniky.

Ministryně financí Ale Schillerová (za ANO) v pátek mluvila o zvýšení schodku na 100 miliard. O nárůstu schodku s ní prý Babiš už mluvil.

Babiš dorazil za Zemanem do Lán, řešili koronavirus a vyfotili se v rouškách

Koronavirus

Babiš v ČT poukázal na zadlužení České republiky vůči HDP kolem 30 procent, které je nízké ve srovnání třeba s Itálií nebo Řeckem. "Máme obrovský prostor na to, abychom si dočasně vzali půjčky a ještě na tom byli v porovnání s ostatními velmi dobře," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám