Hlavní obsah

Rozpočet ministerstva práce by se mohl seškrtat o 10 miliard

Výdaje ministerstva práce by se kvůli koronavirové krizi mohly seškrtat o deset miliard korun. Nově by tak mohl resort letos utratit 676,8 miliardy korun. Příjmy by proti původnímu plánu mohly být o 25 miliard nižší. Činit by měly 552,59 miliardy. Vyplývá to z upraveného návrhu rozpočtu pro letošní rok. Podle něj se mění příjmy z odvodů i výdaje na nemocenské či penze.

Foto: vlada.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

Výdaje resortu práce představují dvě pětiny státních výdajů. Velký prostor pro jejich škrty není. Většinou jsou to totiž takzvané výdaje mandatorní, tedy povinné ze zákona. Největší část peněz se vyplácí na důchody.

Podle poradce ministryně práce Michala Pícla resort o žádnou sumu nepřichází, naopak ještě nějaké peníze získá. "Na pohled to vypadá, že se bere. Je to ale jen účetní operace. Naopak o deset miliard posilujeme," uvedl řekl ČTK Pícl.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Celkové výdaje by i po škrtech měly být téměř o 40 miliard vyšší než v minulém roce. Příjmy by po novele měly zůstat zhruba stejné jako loni. Upravený rozpočet počítá s tím, že se i přes krizi, uzavřené provozy, karantény, rodiče na ošetřovném a odpuštění záloh živnostníkům vybere víc na sociálních odvodech než loni. Resort by tak měl mít z důchodového pojištění 487,95 miliardy. Proti původnímu letošnímu očekávání je to o 22,4 miliardy méně, ale o 6,6 miliardy víc než v loňském rozpočtu.

Česko má 1394 nakažených, 20 lidí je ve vážném stavu

Koronavirus

Vybrané nemocenské pojištění mělo letos činit zhruba stejně jako loni, a to kolem 60 miliard. Nová verze rozpočtu uvádí částku zhruba o 2,5 miliardy nižší.

Novela upravuje celkové příjmy a výdaje, příjmy z pojistného a výdaje na penze a nemocenské. Jiné položky nemění. Suma na důchody z letošního schváleného rozpočtu se nyní škrtá o 20 miliard korun. Místo 495,24 miliardy by měla činit 475,24 miliardy.

Podle zdůvodnění z podkladů k rozpočtové novele se 20 miliard na penze neseškrtává, ale jen přesune do jiné kapitoly do finančních aktiv. "Prostředky na tomto účtu vznikly v minulých letech, kdy byl systém důchodového pojištění v přebytku. Částka 20 miliard korun odpovídá očekávané výši deficitu systému důchodového pojištění. Celkový objem prostředků na důchody se nezmění," uvedlo ministerstvo financí. Podle Pícla se využijí přebytky z důchodového systému z posledních let.

Naopak na výdaje na nemocenské dávky, které zahrnují právě ošetřovné, se přidává deset miliard. Výdaje by místo původních 40,3 miliardy měly dosahovat 50,3 miliardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám