Hlavní obsah

První letadlo ČSA přepravilo z Číny jeden milion roušek

Praha

První letadlo ČSA přepravilo z Číny další ochranné prostředky pro zvládání epidemie koronaviru. Na letišti v Praze přistálo zhruba hodinu po půlnoci, přivezlo jeden milion roušek a další zdravotnický materiál. ČTK to v pondělí sdělila mluvčí společnosti Smartwings Vladimíra Dufková.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Airbus A319 ČSA

Článek

„Dnes v 01:13 hodin přistálo na Letišti Václava Havla Praha letadlo ČSA, které z Číny přivezlo jeden milion roušek a další potřebný zdravotnický materiál,” uvedla mluvčí. Letoun ČSA Airbus A319 odletěl v neděli ve 12:55 středoevropského času ze Šanghaje a po technickém mezipřistání v Novosibirsku pokračoval do Prahy.

Další letadlo Smartwings Group s potřebnými ochrannými pomůckami dorazí z Číny do Prahy v noci na úterý. Letadla ČSA, která mají být součástí zásobovacího mostu s Čínou, měla problémy se získáním přeletových povolení.

V České republice byl v uplynulých dnech nedostatek zdravotních ochranných prostředků. V sobotu před půlnocí dovezl respirátory a roušky a další ochranné pomůcky velkokapacitní letoun vyhrazený pro NATO An-124 Ruslan, přistál na pardubickém letišti. Hasiči poté 106 tun zdravotních pomůcek distribuovali z policejního skladu v Opočínku u Pardubic do jednotlivých krajů.

Letadlo s rouškami z Číny.

Do leteckého mostu jsou zapojena také letadla společnosti China Eastern, první přiletělo do Prahy v pátek, další v neděli po půlnoci. Letadla s ochrannými pomůckami by podle ministerstva vnitra měla v Česku přistávat zatím šest týdnů. China Eastern má tu výhodu, že má zajištěné sloty na letištích a nemusí čekat na povolení k přeletu.

Česko čínským dodavatelům za zdravotnický materiál platí. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pátek na Twitteru uvedl, že doteď jeho resort utratil za ochranné pomůcky 1,5 miliardy korun. Celkově by stát v příštích týdnech měl na nákup zdravotních prostředků vynaložit přes tři miliardy korun.

Počet nakažených koronavirem je mnohonásobně vyšší, než jsou potvrzené případy

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám