Hlavní obsah

Babiš: Česko nikdy neprošlo podobnou zkouškou, odpusťte nám chyby

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v pondělí pronesl projev k aktuální situaci ohledně koronaviru. Věří, že Česko pandemii zvládne, i když se země nachází v jednom z nejtěžších okamžiků novodobé historie. Premiér také řekl, že za opatření, která vláda přijímá, na sebe bere plnou politickou odpovědnost.

Projev premiéra Andreje Babiše ohledně epidemie nového typu koronaviru Video: Česká televize/ TV Prima

 
Článek

„Právě teď se nalézáme v jednom z nejtěžších období novodobé historie naší země,“ prohlásil v úvodu Babiš.

Poděkoval všem, kdo pomáhají a zároveň poprosil o trpělivost a shovívavost. „Naše země totiž za dobu své existence neprošla podobnou zkouškou. Uvědomuji si, že lidem komplikujeme život. Nikdo z nás nebyl na něco takového připravený,“ přiznal premiér.

Přehledně: Jaká opatření vláda prodloužila

Koronavirus

Pandemii tak enormního rozsahu podle něj řeší celý svět a všichni, včetně české vlády, se na ni teprve učí reagovat. „Proto nám, prosím vás, odpusťte dílčí chyby nebo problémy.  Je jich spousta. Aby ne. Je to krizová situace, na kterou nebyla připravena jediná země v Evropě,” řekl.

Babiš: Beru na sebe politickou odpovědnost

Zmínil opatření, které vláda přijala, ať už různá omezení nebo na podporu ekonomiky. „Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost,“ uvedl.

Řekl také, že výjimečná opatření, která vláda přijala pro omezení šíření nákazy koronavirem, mohou trvat déle, než si kabinet původně myslel.

„Zvládneme to, když se všichni spojíme a pomůžeme si. A hlavně, když k sobě budeme všichni ohleduplní a budeme dodržovat nová opatření,“ zdůraznil premiér. Dodal, že porušování vládních opatření není žádné hrdinství.

Frajírci, co si dají společně pivo, to fakt nejsou žádní hrdinové

Odsoudil lidi, kteří nedodržují karanténu. „Frajírci, co mají být v karanténě a klidně si dají společně pivo u dveří hospod, to fakt nejsou žádní hrdinové,“ konstatoval. Vyzval k tomu, aby lidé dodržovali omezení pohybu a nevyhledávali společenské kontakty a chránili si obličej látkovými rouškami.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Babiš také v projevu poděkoval ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) a prezidentu Miloši Zemanovi za to, že zařídili pravidelný letecký most se zdravotnickým materiálem z Číny. Poděkoval také všem, kdo šijí roušky.

K pondělnímu večeru bylo v Česku 1236 lidí, u kterých se potvrdila nákaza novým koronavirem.

Na nemoc COVID-19, kterou virus způsobuje, zemřel v Česku jeden člověk. Naopak šest pacientů se podle statistiky ministerstva zdravotnictví už vyléčilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám