Hlavní obsah

Primář z Bergama: Kdo není nemocný nebo nezemřel, je nakažený

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bergamo

Oficiální statistiky v Itálii uvádějí jen lidi, kteří na nový typ koronaviru zemřeli v nemocnici. Mrtvých je ale podle Marca Rizziho, primáře infekčního oddělení nemocnice Papeže Jana XXIII. v Bergamu, daleko více.

Foto: Claudio Furlan, ČTK/AP

Dezinfekce zdravotníků v Itálii.

Článek

Podle oficiálních údajů je v provincii Bergamo na devět tisíc nakažených a přes dva tisíce mrtvých. Podle matematického modelu, jehož výsledky tento týden zveřejnil místní deník Eco di Bergamo, by ale mrtvých mohlo být nejméně dvakrát více a infikovaných nejméně třicetkrát tolik – nakažena by tedy mohla být minimálně čtvrtina celkové populace.

Mnozí umírají doma

„Kdo není nemocný a nezemřel, je nakažený. To, co uvádějí oficiální statistiky, je jen špička ledovce,“ řekl Rizzi webu Il Fatto Quotidiano. „Většina lidí z naší oblasti je už infikovaných. Zásobárna těch, kteří se ještě mohou nakazit, dosáhla dna,“ podotkl.

„Nemáme sice přesné informace o případech, které se nedostanou do statistik, ale víme, že mnozí umírají doma anebo v domovech pro seniory. Nemluvě o lidech, kteří zemřou na jinou nemoc: předtím jsme naléhavé případy řešili během několika minut, teď to trvá podstatně déle,“ přiznal.

Koronaviru v Británii podlehlo za jediný den 563 lidí

Koronavirus

Světlo na konci tunelu

Podle primáře dosáhla situace v provincii tak závažných rozměrů proto, že virus se zde šířil „několik týdnů před zavedením restrikcí“. „Měli jsme také problém v nemocnici v obci Alzano, kde se nakazili pacienti, zdravotnický personál a pak lidé ze sousední obce Nembro. To se stalo ještě v době, kdy se podle národních a mezinárodních doporučení monitorovali jen lidé přilétající z Číny nebo ti, kteří se s nimi dostali do kontaktu,“ vysvětlil.

Foto: Antonio Calanni, ČTK/AP

Italská vlajka na kostele v Seriate poblíž Bergama.

„Teď je jasné, že v celé oblasti měla být vyhlášena karanténa, po bitvě je ale každý generál. Tehdy jsme nemohli všechno zastavit, museli jsme si být jistí, jestli jde o izolovaný případ, anebo o ohnisko nákazy. Jde o závažná rozhodnutí a nemyslím si, že se (úřady) chtěly vyhnout ekonomickým škodám či špatné pověsti,“ dodal.

Podle primáře se ale bezmála po měsíci nepřetržité práce začíná situace stabilizovat. „Stojíme stále na nohou, dostaneme se z toho. Už dva dny pozorujeme náznaky zlepšování,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám