Hlavní obsah

Prázdné italské ulice naplňuje zpěv z oken a balkonů

Ulice italských měst kvůli celostátní karanténě zejí prázdnotou, mnohé z nich alespoň chvilkově ožívají díky improvizovaným koncertům místních obyvatel. Lidé společně zpívají a hrají z balkonů a oken tradiční písně či vlastní hudbu. Videa nové zábavy Italů žijících v izolaci přinášejí místní média i web deníku The Guardian.

V prázdných italských ulicích zní společný zpěv z oken a balkonů

 
Článek

„Otevřeme okna, vyjděme na balkony a pojďme si společně zahrát, i když jsme od sebe daleko,“ zní výzva, která se šíří na sociální síti Facebook, aby si lidé v pátek večer v 18.00 zazpívali hymnu. V dalších dnech pak jsou na programu známé italské popové písně.

„Nemusíte umět číst noty, hrát na hudební nástroj... důležité je, aby nás bylo slyšet, protože hudba je nejlepší medicínou na vyléčení duše a v tomto okamžiku ji potřebujeme,“ píší organizátoři celostátního „flashmobu“, tedy improvizovaného vystoupení.

Italové nemají kam ukládat nemocné. Lůžka stojí i ve stanech

Koronavirus

Itálie bojuje s nejhorší epidemií nemoci COVID-19 z celé Evropy a v zemi kvůli tomu už několik dní platí přísná omezení pohybu osob, ke kterým ve čtvrtek přibylo plošné uzavření obchodů či restaurací. Lidé mohou vycházet z domu v podstatě jen kvůli práci a naléhavým záležitostem, jako je nákup potravin.

Domácí izolaci si společným zpěvem už zpříjemňovali například lidé v toskánském městě Siena, kde zněla z oken lidová píseň Canto della Verbena. V Neapoli zase místní zvolili popovou skladbu Abbracciame (obejmi mě), národní hymna už se podle The Guardian zpívala v nedalekém Salernu. Podobné scény se odehrály v Římě, Turíně i v Cagliari na Sardínii.

Úplně bez lidí. Takhle římské památky neznáte

Cestování

„Pocit sounáležitosti, společného údělu, chuti do života. I přes to všechno,“ napsal na Twitteru uživatel Raffaele Mirarchi, který zveřejnil video z neapolského předměstí San Giorgio a Cremano.

Mimořádná opatření kvůli šíření koronaviru mají v Itálii platit po celý zbytek měsíce. Kromě barů, muzeí, divadel či sportovních center jsou v zemi zavřené také všechny školy i školky. Uzavírka obchodů, vyjma těch s potravinami a léky, potrvá nejméně do 25. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám