Hlavní obsah

Pravidla vycestování se zřejmě změní, řekl Prymula

V řádu týdnů se podle epidemiologa a šéfa týmu COVID-19 Romana Prymuly nejspíš rozhodne, zda a jak se zmírní pravidla pro vycestování. Diskutuje se podle něj hlavně o cestách v létě do Chorvatska a na Slovensko. Prymula to řekl v České televizi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Epidemiolog Roman Prymula

Článek

Bude záležet na jednotlivých zemích, jak se dohodnou. „Jsou obrovské tlaky, aby se něco otevřelo, ale budeme to muset velmi pečlivě kontrolovat, aby nedocházelo k importu (onemocnění),” řekl.

Rozhodující ale podle něj bude epidemiologické hledisko. Odhadl, že jasno by mělo být v polovině června.

„Bude to ale za situace, kdy se člověk bude muset rozhodnout, kam vycestuje, jestli ho ta země ho přijme. Pokud se bude vracet z rizikovější země, tak půjde do karantény,” řekl.

Přehledně: Kdy se co uvolní? Vláda představila plán až do 8. června

Domácí

Nyní musí do karantény každý, kdo přijede z jakékoliv země. To se podle Prymuly změní, do karantény nebudou muset lidé, kteří přijedou ze zemí, kde je riziko srovnatelné s Českem.

Od úterý je možné vycestovat do zahraničí za určitých podmínek, například k lékaři, na úřad, na pohřeb nebo za rodinou. Pokud pobyt z těchto důvodů nepřekročí 24 hodin, nemusí pak lidé do karantény.

Dovoleny jsou i služební cesty, tam je ale následná karanténa povinná.

Prymula připomněl, že opatření se musí uvolňovat postupně, že virus z populace nezmizí. Už dříve řekl, že cestování do zahraničí bude omezené ještě dlouho a lidé letošní dovolenou zřejmě stráví v Česku.

Anketa

Otevřeli byste hranice, aby Češi mohli - při dodržení určitých pravidel - cestovat do ciziny?
Ano, hned
38,9 %
Ještě bych počkal/počkala
61,1 %
Celkem hlasovalo 12349 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám