Hlavní obsah

Počet obětí koronaviru v londýnské nemocnici je třikrát vyšší, než uvádějí statistiky

Novinky, das

Ve Velké Británii zemřelo na nákazu koronavirem 1408 lidí, ale skutečná čísla budou zřejmě několikanásobně vyšší. Alespoň o tom hovoří zástupci londýnské nemocnice King's College Hospital, kde bylo oficiálně hlášeno 11 úmrtí, přičemž ve skutečnosti zde zemřelo více než 31 lidí.

Foto: Alberto Pezzali, ČTK/AP

Sanitky u provizorní nemocnice v londýnském centru Excel

Článek

Podle zástupkyně britského šéflékaře doktorky Jenny Harriesové totiž může docházet v oficiálním zveřejnění dat ke zpoždění. Nemocnice nejprve musí o úmrtí informovat rodinu, která musí dát souhlas se sdílením základních informací, poté musí dojít ke shodě mezi uvedenými daty NHS a vládou a až poté dochází k přidání úmrtí mezi oficiální údaje.

U nakažených koronavirem navíc musí dojít k opakovanému testování, aby byl virus skutečně potvrzen, a pokud k tomu nedošlo během života nemocného, opakovaný test se provádí i po smrti.

Vědci: Bez opatření by koronavirus zabil 40 milionů lidí, nakažen by byl celý svět

Koronavirus

„Tento proces může trvat několik dní až týdnů. Čím více lidí umírá, tím se zvyšuje počet nevyřízených dokumentů a proces je pomalejší,” vysvětluje pro Daily Mail Jenny Harriesová.

„Snažíme se ale vždy důkladně zkontrolovat a vyhodnotit všechna data, aby nedocházelo k chybnému hlášení dat a případným opravám,” dodává Harriesová.

Česká sestra v Londýně: Nemocnice se rychle plní a čeká se tsunami nových případů

Koronavirus

Návrat do normálního života se odkládá

Spojené království v pondělí vstoupilo do druhého týdne přísných opatření, přičemž doposud bylo na koronavirus pozitivně testováno 22 141 lidí.

Harriesová na tiskové konferenci v Downing Street lidem vzkázala, že by neměli na současnou krizi pohlížet jako na něco, co brzy pomine. Zatím si nikdo není jistý, zda sociální izolace zabere a zda 2-3 týdny po Velikonocích nebudou mít počty zemřelých stále vzestupnou tendenci.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„I kdyby ale tato striktní omezení uspěla a začalo by docházet k menšímu počtu nakažených, příliš brzký návrat k normálnímu způsobu života by mohl vést k novému katastrofálnímu nárůstu infekce,” varovala občany Harriesová.

Vládní dokumenty od vědeckých poradců tak nyní očekávají, že návrat k normálnímu životu může trvat až 6 měsíců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám