Hlavní obsah

Euro už je za víc než 27 korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kurz české měny v pondělí oslabil až na 27,18 korun za euro. Dolů ji poslaly kroky proti koronaviru, zásah ČNB nepomohl. Od začátku února euro posílilo skoro o dvě koruny. Investoři se zbavují rizikových aktiv, mezi které patří i právě koruna.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

„Světové trhy vkročily do nového týdne panikou. Výprodeje s sebou strhly i korunu, která krátce oslabila až k hranici 27,00 za euro. Pokud se situace neuklidní, případný zásah ze strany České národní banky bude dost možná jen otázkou času,” řekl dopoledne Novinkám ekonom Roklen Jan Berka.

K mimořádnému kroku ČNB přistoupila ještě týž den, tedy v pondělí odpoledne. Oznámila snížení úrokových sazeb i připravenost bránit korunu před přílišnými výkyvy. Po páté hodině nicméně koruna dál oslabila až na téměř 27,20 za euro.

Evropské burzy pokračují ve strmém pádu, pražská ztrácela přes sedm procent

Koronavirus

„Zajímavostí je, že koruna oslabuje aktuálně daleko výrazněji než její středoevropské protějšky forint a zlotý, když hlavní příčinou je podle mě prudký odliv zahraničního spekulativně-investičního kapitálu ještě z doby před ukončením intervenčního režimu ČNB,” komentoval pro Novinky analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Mimořádná opatření. ČNB snížila úrokovou sazbu, nevylučuje měnové intervence

Ekonomika

Tuzemská měna oslabila i vůči dolaru, který nyní stojí 24,30 korun. Za den jde o oslabení o víc než tři procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám