Hlavní obsah

Nespíme, nejíme a už nemůžeme, nekřičte na nás, žádá lékařka z Bulovky

Novinky, Klára Beranová, Renáta Bohuslavová
Praha

Je to sprint i maraton v jednom, už nemůžeme, nekřičte na nás, děláme maximum, pokud máte lehké příznaky, buďte doma, pijte a berte paralen, prosí všechny vyčerpaná lékařka z Nemocnice na Bulovce Pavla Kovaříková. Svůj emotivní příběh zveřejnila na Facebooku a doufá, že ji lidé vyslyší.

Foto: Petr Horník, Právo

Areál Nemocnice na Bulovce

Článek

„I přes věčné opakování různými médii, aby asymptomatičtí lidé nechodili na výtěry, je jich tu pořád odhadem asi miliarda. Takže znovu. Pokud nemáte žádné nebo pouze lehké příznaky, zůstaňte doma, pijte dost tekutin, při teplotě si berte paralen a vyležte se z toho,“ prosí všechny občany lékařka Pavla Kovaříková.

Lékaři i sestry jsou podle ní na náročnou práci připravení a nevzdávají se, ale i na ně je toho moc.

„Už nemůžeme. Nespíme, nejíme, na záchodě jsem nebyla ani nepamatuji. Telefon zvoní prakticky nepřetržitě. Jasně, jako lékaři jsme se upsali náročné práci, věděli jsme, do čeho jdeme. Ale tohle je jiné. Tohle je sprint i maraton v jednom,“ pokračuje v popisu současného stavu v nemocnici doktorka.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Lidé nám lžou a plýtvají naší energií

Podle Kovaříkové lidé často plýtvají jejich energií a lžou o svých symptomech v sanitkách.

„Zaprvé, ani přes spánkový deficit nejsme úplně blbí a poznáme, jestli je někomu špatně, nebo ne. A zadruhé lidé tím plýtvají jednak naším časem a energií a jednak zdravotnickým materiálem,“ vypráví.

Roušky zoufale chybí a nevíme, kdy budou, hlásí část nemocnic

Koronavirus

Zdravotní materiál by přitom mohli lékaři místo pro pacienty, kteří své příznaky předstírají, využít pro někoho, kdo jejich péči opravdu potřebuje. „Ve zdravotnictví sice už chvilku pracuju, ale když nám lidé ukradli roušky, tak to i mě překvapilo,“ uvedla Kovaříková.

Nekřičte na nás

Lékařka také pacienty žádá, aby zachovali klidnou hlavu a na personál nemocnic nekřičeli. „Chápu, že je to pro vás stresová situace, pro mě taky, ale řevem moji efektivitu práce opravdu nezvýšíte. Uvědomte si, že tady křičíte na chudáka, který se už nevím jak dlouho nevyspal,” dodává lékařka z pražské nemocnice.

Lidé v karanténách tápou. Léčí se slivovicí a paralenem a čekají na hygienu

Domácí

Na testy nejen v Nemocnici na Bulovce čekají tisíce lidí. V současné době je však problém, že jich není dostatek a na všechny se nedostane. Ministerstvo i hygienici však slibují, že budou přibývat. I tak se ale s největší pravděpodobností všechny protestovat nepodaří.

Už nyní jsou známé případy lidí, kteří jsou s velkou pravděpodobností nakažení, ale potvrzený test nemají a dostali nařízení zůstat v domácích karanténách a kontaktovat hygienu jen v případě, že se jejich stav zásadně zhorší.

Reklama

Výběr článků

Načítám