Hlavní obsah

Nepodávejte si ruce, radí experti

Právo, jam, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z největších nešvarů Čechů je podle praktického doktora Cyrila Muchy ze Společnosti všeobecného lékařství to, že si málo myjí ruce. A když už, tak velmi krátce a neefektivně. Přitom právě správná očista rukou může výrazně zamezit onemocnění koronavirem i dalším chorobám. Zároveň by lidé měli vynechat i podávání rukou.

Šest kroků ke správnému mytí rukouVideo: Novinky

 
Článek

„Člověk by měl myslet na to, že nestačí jen vběhnout k umyvadlu, pustit proud vody, postříkat si špičky prstů a utíkat zase pryč. Jsou na to návody, kde se ukazuje, že nejefektivnější je minimálně dvacetivteřinové mytí rukou, kdy by člověk měl ruce mýt od špiček prstů až pod zápěstí,“ doporučuje Mucha s tím, že hlavní je, aby lidé k umyvadlu vůbec došli.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Nejlépe je podle něj používat dezinfekční mýdlo. Pokud ho nemáte, stačí i běžné, v nejhorším případě je i proud vody lepší než si ruce nemýt vůbec.

Šest kroků ke správnému mytí rukou. Pomůže dezinfekce, ale i obyčejné mýdlo

Koronavirus

Virolog Rastislav Maďar vysvětluje, že pokud používáme k mytí alkoholový gel, měli bychom ho nanést na dlaň i hřbet ruky a dezinfekce by měla působit přibližně 20 až 30 sekund. Množství gelu také musí být dostatečné, aby se ruce navlhčily. Gel bychom měli nanést znovu poté, co přijdeme do styku s předmětem na veřejnosti, který by mohl být kontaminovaný.

Důkladně si myjte ruce

Podle návodu ministerstva zdravotnictví lze proces mytí rukou rozdělit do jedenácti bodů, které dohromady zaberou maximálně minutu. Nejprve je nutné si před nanesením dostatečného množství mýdla ruce navlhčit. Následující postup je takový: třít dlaně o sebe, poté pravou dlaní třít se zaklesnutými prsty hřbet levé ruky a naopak. Dále je nutné pořádně se zaměřit na umytí prostoru mezi prsty. Nesmějí se opomenout ani hřbety rukou a klouby prstů.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Jednou z posledních fází je tření namydleného palce o dlaň ruky, tak aby se případné nečistoty z celého palce dostatečně setřely. Pak následuje už jen důkladné opláchnutí a osušení. K osušení je nejlepší využít jednorázové ručníky.

„Při odchodu z toalety je pak třeba myslet na to, že když vezmete za kliku, můžete ruce zase infikovat,“ upozorňuje Mucha.

Roušek se nedotýkejte

I používání ústních roušek je efektivní pouze v kombinaci s častým mytím rukou mýdlem a vodou nebo dezinfekčními prostředky na bázi alkoholu. „Ústní roušku nenoste, pokud kašlete nebo kýcháte,“ upozorňuje Jan Kynčl ze Státního zdravotního ústavu v Praze.

Lidé by se roušky neměli dotýkat. Pokud tak učiní, je třeba si opět očistit ruce dezinfekcí nebo je umýt. „Jakmile je ústní rouška vlhká, vyměňte ji za novou, roušky určené na jedno použití znovu nepoužívejte. Roušku pak vhoďte do uzavřeného koše a opět si pořádně umyjte ruce,“ zdůraznil Kynčl.

Protože se koronavirus přenáší vzdušnou cestou, platí zde obecně opatření stejná jako v případě ochrany před chřipkovým virem. „Lidé by si měli co nejméně podávat ruce, co nejméně se líbat s někým, kdo je v podezření z nakažení, tedy například kašle nebo má rýmu. Bezpečná vzdálenost od takových lidí je přibližně dva metry, ale čím dále, tím lépe,“ uvedl Maďar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám