Hlavní obsah

Šest kroků ke správnému mytí rukou. Pomůže dezinfekce, ale i obyčejné mýdlo

– Praha
Novinky, Kristýna Léblová, luh

V době, kdy řádí chřipka i obávaný virus SARS-CoV-2, je podle lékařů a odborníků základním pravidlem ochrany nejen sebe, ale i druhých dodržování správné osobní hygieny, jejíž nedílnou součástí je mytí rukou. Jak často, čím a jakým způsobem si efektivně ruce mýt, představil Novinkám odborný pracovník Ochrany veřejného zdraví Martin Hlobil z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Šest kroků ke správnému mytí rukouVideo: Novinky

 
Článek

Hygienická dezinfekce a mechanické mytí rukou je jedno z nejúčinnějších opatření při předcházení infekčních onemocnění. Mytí rukou a hygienická dezinfekce podle Hlobila podléhá různým metodickým pokynům a různým doporučením, která se skládají ze šesti základních kroků.

„Nejprve na ruce naneseme dostatečné množství dezinfekčního prostředku a rozetřeme ho do plochy celé ruky až po zápěstí. Začínáme dlaněmi, poté s propletenými prsty i se zamčenými prsty. Projíždíme hřbety rukou a meziprstí, palce a nesmíme zapomínat na konečky prstů, kde je největší koncentrace bakterií, nejen na konečkách, ale i za nehty,“ předvedl Hlobil.

Hygiena rukou je velice důležitá i jako součást respirační hygieny. „Po každém použití papírového kapesníku je třeba si ruce umýt nejméně vodou a mýdlem, ideálně použít kapesní dezinfekční prostředek,“ dodal Hlobil.

Dezinfekcí ošetřenou celou plochu rukou mohou například zdravotníci v nemocnici kontrolovat pod UV lampou, která případná vynechaná místa odhalí.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Pokud jsme v domácím prostředí, stačí si ruce mýt vodou a mýdlem, dezinfekci na bázi alkoholu je ale dobré mít vždy po ruce, zvláště pokud jsme využili například dopravní prostředek.

Bohužel lékárny a drogerie momentálně bojují s nedostatkem nejen roušek, ale také právě kapesních dezinfekcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám