Hlavní obsah

Ministr kultury Zaorálek se lidem omluvil za chybějící roušky a respirátory

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) o víkendu přiznal, že v ČR chybí statisíce ochranných prostředků. Jeho vládní kolega a ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) šel ještě dál a veřejnosti se v úterý omluvil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

„Stojím za opatřeními, která jako vláda děláme. Zcela otevřeně je ale nutné přiznat nedostatek roušek a respirátorů. Miliony kusů zdravotnického materiálu by měly dojít v řádu dnů, přesto však cítím potřebu se za vládu omluvit veřejnosti,” uvedl ministr ve vysílání DVTV a posléze i na sociálních sítích.

„Tohle je věc, za kterou se mohu pouze omluvit, tohle je určitý defekt v celém našem postupu,” řekl ministr k nedostatku roušek a respirátorů a připomněl, že ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) prosazoval dřívější vyhlášení nouzového stavu, který by umožnil snáze zajistit potřebné vybavení.

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) koncem ledna uklidňovala veřejnost, že na skladech jsou miliony roušek. O měsíc později se ukázalo, že zásoby z lékáren vykoupili lidé, a kabinet začal slibovat, že v řádu týdnů bude vše vyřešeno. Následně začalo přibývat nakažených a situace v Evropě začala eskalovat.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Od Vojtěchova přiznání sice vláda slibuje další zajištěné roušky a respirátory, ale ty jsou primárně distribuovány mezi zdravotníky. Ani ti jich však často nemají adekvátní počet.

Jak šel čas s rouškami: Od „milionu na skladě” po „zlepšíme to do tří týdnů“

Domácí

Občanům tak nezbylo než se pustit do ručních prací a začít si šít roušky doma. Vláda kvůli tomu dokonce změnila své nařízení a umožnila opětovné otevření galanterií a obchodů s textilem, kde si mohou lidé pořídit vše potřebné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám