Hlavní obsah

Kvůli koronaviru se prodeje smartphonů v Číně dramaticky propadnou

– Šanghaj

Prodej smartphonů v Číně se v únoru kvůli poklesu poptávky způsobenému novým koronavirem propadl meziročně o 54,7 procenta na 14 milionů kusů. Prodej chytrých telefonů od americké společnosti Apple se pak snížil na 494 000 z 1,27 milionu před rokem. Vyplývá to z údajů, které podle agentury Reuters zveřejnily čínské úřady.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čína, odkud se na konci loňského roku začala šířit nemoc COVID-19, kterou nový typ koronaviru způsobuje, těsně před oslavami nového lunárního roku omezila možnosti cestování a požádala obyvatele, aby se vyhýbali veřejným místům. Tato omezení zůstala z velké části v platnosti téměř celý únor.

Čínské obchody Applu byly minulý měsíc zavřené i déle než dva týdny. Šéf Applu Tim Cook už minulý měsíc upozornil akcionáře, že firmě se kvůli slabé poptávce nepodaří splnit výhled tržeb na toto čtvrtletí.

Koronavirus nahrává Samsungu, vyrábí totiž ve Vietnamu

Mobil

Organizace IDC a Canalys, které se zabývají výzkumem trhu, už dříve uvedly, že celkový odbyt smartphonů kvůli poklesu poptávky a narušení dodavatelských řetězců vyvolaných koronavirem klesne v Číně v prvním kvartálu zhruba o 40 procent.

Největší podíl na propadu prodeje v únoru měla zařízení s operačním systémem Android, která vyrábějí mimo jiné čínské firmy Huawei a Xiaomi. Prodej těchto chytrých telefonů se v Číně v únoru snížil na 5,85 milionu z 12,72 milionu ve stejném období loni.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Reklama

Související témata:

Související články

Nových iPhonů je nedostatek. Kvůli koronaviru

Společnost Apple přiznala, že nezvládne naplnit výhled tržeb pro druhé finanční čtvrtletí, které si stanovila minulý měsíc. Hlavním důvodem je výpadek dodávek...

Výběr článků

Načítám