Hlavní obsah

Koronavirus v datech: Může se testovat víc?

Novinky, Kateřina Mahdalová, Richard Sůsa

Ministerstvo zdravotnictví si přeje, aby se více testovalo na koronavirus, zároveň ale neumí pomoci s nedostatkem testovacích sad. Některé laboratoře zase nemají dostatečně početný personál. Novinky.cz prověřily kompletní seznam ministerstva a zjistily, že situace v odběrových a testovacích místech je velmi dynamická a mění se ze dne na den.

Článek

Redakce Novinek konktaktovala všechna odběrová a testovací místa podle seznamu, který zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Ta zachytila na mapě. Místa jsou barevně rozlišena podle toho, kde se v tuto chvíli testuje a odebírají se vzorky. Přiblížením mapy a kliknutím na vybraný bod se zobrazí veškeré podrobnosti. Legendu lze pro přehlednější zobrazení vypínat.

Některé nemocnice nezvládly nápor

Praha s největším počtem obyvatel a logicky i s největším náporem nakažených má momentálně čtyři odběrová místa: Ústřední vojenská nemocnice, Nemocnice na Bulovce a EUC Laboratoře Praha. Indikované pacienty na doporučení praktického lékaře pak přijímá ještě vinohradská nemocnice.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Řada míst uvádí, že se jim tenčí zásoby testovacích sad, například šumperská nemocnice jich teď má maximálně na tři dny. Nedostatek materiálů nebo ochranných pomůcek hlásí i větší nemocnice.

Fakultní nemocnice Motol a Thomayerova nemocnice pozastavily provoz pro veřejnost a budou testovat už jen své pacienty a zaměstnance.

Praha měla jen dvě odběrová místa, další přibyla

Koronavirus

Obdobně je tom nemocnice v Liberci. Minulý pátek přestaly jezdit odběrové sanity, dojíždějící kvůli testům za potenciálně nemocnými až domů, a zdravotníkům chyběly nejen testy, ale i ochranné pomůcky.

Testování přerušila i nemocnice v Trutnově, testovací sady jí vydržely zhruba týden.

Před měsícem vláda zakázala volný prodej ochranných pomůcek a testování lidí soukromými laboratořemi. Po dvou týdnech režim změnila, a nadto umožnila testování i pro samoplátce. Nemocnice se však setkávaly s výrazně navýšenými cenami dodavatelů. Nyní si ochranné pomůcky zajišťují samy a musí na trhu tvrdě vyjednávat.

Němci rozjeli metodu skupinového testování na koronavirus

Koronavirus

O testovací sady je obrovský zájem a lehkou výhodu mají nemocnice, které se předzásobily ještě před výskytem nákazy v Evropě. Všem se ale zásoby tenčí. Zdravotnická zařízení jsou vzájemně solidární a někde si poskytují ochranné pomůcky a testovací sady podle aktuální potřeby mezi sebou. Vyhlídky jsou ale podle nich velmi nejisté a většinou uvažují v řádech jednotek dnů.

Dynamická situace zkresluje statistiky

Rozdílná kapacita laboratoří, která se pohybuje mezi stovkou a tisícem odebraných či vyhodnocených vzorků denně, a vybavenost testovacími sadami se odráží v pravidelných denních výkazech ministerstva zdravotnictví.

Počty potvrzených onemocnění koronavirem se odvíjejí výlučně od počtů provedených testů. Vyhodnocení testů ale trvá celé dny a datum potvrzení nákazy tedy neodpovídá datu, kdy byl vzorek odebrán. V liberecké nemocnici dokonce hrozilo, že by se na výsledky čekalo i dva týdny.

Reklama

Výběr článků

Načítám