Hlavní obsah

Koronavirus obrátil nemocnici v Prostějově naruby

Právo, Jiří Růžička

Pět pacientů s prokázaným onemocněním koronavirem pobývalo ke čtvrtečnímu poledni na infekčním oddělení Nemocnice Prostějov. Další dva ve vážném stavu ošetřovali zdravotníci na anesteziologicko resuscitačním oddělení.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Prostějovská nemocnice

Článek

Vyplývá to z informací ředitelky prostějovské nemocnice a předsedkyně představenstva Středomoravské nemocniční Marie Marsové. Infekční oddělení prostějovské nemocnice je jediné v Olomouckém kraji, nemocnice je součástí Středomoravské nemocniční ve skupině AGEL.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

„Od středy můžeme ve vlastní laboratoři vyšetřovat pacienty na přítomnost koronaviru stěrem z nosohltanu, týká se to lidí, které určí hygienici. Denně můžeme vyšetřit až sto vzorků, a to pro spádové území Nemocnice Prostějov, Nemocnice Přerov, Nemocnice Šternberk a také pro Jesenicko,“ informovala Marsová. Podle vyjádření ředitelky je tato kapacita pro region dostatečná, další laboratoř skupiny AGEL funguje v Ostravě, od začátku minulého týdne proběhlo vyšetření již asi 1100 vzorků.

„V Nemocnici Prostějov jsme udělali taková opatření, aby se týmy lékařů a personálu dostávaly do minimálního kontaktu, abychom se vyhnuli riziku, že budeme muset dát do karantény celá oddělení,“ řekla Marie Marsová. Na noční pohotovostní služby pozvala nemocnice i lékaře ze zařízení, která má skupina AGEL v celém kraji.

Nečekali jsme to, ale reagovali jsme rychle, tvrdí Vojtěch. O rezignaci neuvažuje

Koronavirus

„Pro personál celé nemocnice jde o zcela mimořádnou situaci. Zejména na infekčním oddělení jsou teď ty nejpřísnější podmínky, personál musí používat speciální ochranné pomůcky, štíty, pláště, obleky, boty. Je to i velká psychická zátěž, zatím se s tím všichni vyrovnávají, práci stíhají. Sestry si vycházejí vstříc s výměnami služeb, některé potřebovaly hlídat malé děti,“ popsala Marsová.

„V těžkých situacích se vždy prokazují charaktery lidí. U nás se nyní ukázalo, že vnímají, jak je důležité zajistit zdravotnickou péči, přicházejí s nápady, jak organizovat péči, je potřeba všem poděkovat. I za projevy solidarity a pomoci, které se nám dostává z okolí,“ uzavřela Marie Marsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám