Hlavní obsah

Koronavirus na chudé lidi nejde, prohlásil mexický guvernér

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Guvernér mexického státu Puebla si uřízl pořádnou ostudu, když chtěl uklidnit lidi před nebezpečím koronaviru. Podle jeho „odborné“ hypotézy totiž koronavirus SARS-CoV-2 není nebezpečný pro chudé lidi, kteří jsou vůči němu imunní.

Foto: Profimedia.cz

Luis Miguel Barbosa

Článek

Větu o neškodnosti pro chudé lidi pronesl guvernér Luis Miguel Barbosa ve středu během tiskové konference. Novinářů se zeptal, zda ví, kteří lidé jsou nakaženi koronavirem. A hned si i sám odpověděl. „Většina nakažených jsou bohatí lidé. Když jste bohatý, jste v rizikové skupině. Když jste chudý, ne, chudí jako my, tak my jsme imunní,“ vysvětlil novinářům.

Zřejmě se opíral o statistiky, podle nichž bylo v zemi ke středečnímu dni 475 potvrzených případů nákazy koronavirem a u zhruba tří čtvrtin šlo o tzv. cestovatelskou anamnézu, tedy že si lidé nemoc přivezli ze zahraničí. Guvernér naznačil, že jen bohatí lidé si mohou dovolit cestovat a tak se nakazí.

Muž zničil oltář Panny Marie, protože neudělala zázrak

Koktejl

V následujících dnech bude zřejmě překvapen, ve státu Puebla je zatím nakaženo 44 lidí a je pravděpodobné, že se počet bude velmi rychle zvyšovat. Ve čtvrtek už svůj výrok Barbosa odmítl komentovat. Stát Puebla přitom už v pondělí nařídil uzavřít hospody, bary, divadla, kina či zoologické zahrady.

Barbosa se tak přidal k zástupu politiků v čele s prezidentem Andrésem Manuelem Lópezem Obradorem (jako Barbosa i on je členem strany MORENA), který až do minulého týdne opakoval chybu politiků z jiných zemí. Pandemii zlehčoval, odmítal sociální distancování a naopak nabádal lidi, aby se chovali jako normálně.

Radikálně otočil až v uplynulých dnech, kdy se od 20. března počet nakažených v Mexiku zdvojnásobil. Ve čtvrtek Obrador uvedl, že vrchol epidemie očekává kolem 19. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám