Hlavní obsah

Itálie: Lombardie do karantény, 1247 nových nakažení koronavirem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Italská vláda zvažuje dát celou Lombardii a další regiony do karantény. Nařízení pravděpodobně začne platit od neděle. Severoitalský region je jedním z motorů italské ekonomiky. Karanténa by se mohla týkat deseti milionů lidí.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Náměstí sv. Petra ve Vatikánu

Článek

Počet infikovaných novým typem koronaviru za posledních 24 hodin v Itálii vzrostl o 1247 případů, v zemi bylo tedy celkem 5883 infikovaných. Nemoci COVID-19, kterou tento virus způsobuje, podle nové bilance italských úřadů podlehlo dalších 36 lidí. Zemřelo dohromady 233 lidí, 589 se vyléčilo, pozitivních tak bylo 5061.

Karanténa by znamenala zrušení kulturních a sportovních akcí, svateb, pohřbů, zavření všech divadel a kin. Zóna by se měla týkat i některých částí  regionů Benátsko, Emilia-Romagna a Piemont.

Za porušení karantény se mají platit přísné pokuty.

Epidemie koronaviru zasáhla Itálii ze všech evropských zemí zatím nejhůře. Onemocnění se šíří hlavně z několika ohnisek v severní Itálii, vlastní případy však potvrdilo všech 20 italských regionů. Nejvíce nakažených hlásí Lombardie, kde podle nové bilance přibylo 808 případů, celkem je v této oblasti 3320 případů.

Kromě Lombardie epidemie zasáhla hlavně oblasti Emilia Romagna, kde se dosud nakazilo 1010 lidí, a Veneto (Benátsko), kde je 543 nakažených. Nejméně pacientů se nachází v jižních regionech Basilicata a Kalábrie, kde úřady dosud zaznamenaly tři, respektive čtyři případy. Oběti hlásí osm oblastí, celkem italská zdravotnická zařízení otestovala 42 062 osob.

V Česku je už 26 případů nákazy koronavirem

Koronavirus

V ČR je celkem 21 nakažených osob. Platí povinná karanténa po návratu z Itálie pro občany ČR i cizince, kteří mají v ČR trvalý nebo přechodný pobyt.

Cizinci s trvalým či přechodným pobytem v Česku (nad 90 dní), kteří se od 7. března vrátí z Itálie, musí zatelefonovat svému lékaři, který nařídí 14 dní karanténu.

Nemocnice v pohotovosti. Koronavirem se může nakazit 96 milionů Američanů

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám